PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Warsztaty CIP
Autor Wiadomość
Jetan

Wysłany: Sro Lut 22, 2006 5:03 pm   Warsztaty CIP

Witam! jak wam sie widza nowe warsztaty CIP?? Znowu ludzie poleca, a reszta bedzie wiecej napierd.... :neutral:

ekspres

Wysłany: Sro Lut 22, 2006 7:45 pm   

Chyba ich pogiglało... Dociążyli najbarciej obciążone obecnie stacje na Decku...

PS. Jak były warsztaty na PMSie to Jakoś nie dało sie zlikwidować jednych szmatek.... Bo tam jest pewnie za ciężko!!!
Ostatnio zmieniony przez ekspres Pon Lut 27, 2006 10:41 pm, w całości zmieniany 1 raz  

vikii

Wysłany: Sro Lut 22, 2006 11:14 pm   

Co do PMS-u to na szmatkach nie zlikwidowali jednego stanowiska ale za to namieszali przy dwóch pierwszych, nie pytając zwykłych membrów wogóle o zdanie. Decydują ludzie którzy na lini nie pracują. To jest chore.....

Jetan

Wysłany: Pią Lut 24, 2006 4:08 pm   

Smiac mi sie chce jak widze membrow ktorzy z zadowoleniem przystaja na zmiany. Nic im nie przeszkadza, wyrabiaja sie, wszystko ok. Taaak, robcie tak dalej, a zrobia kolejna edycje "warsztatow w cipe". Czy tak trudno troche pociagac andon, puscic kilka defektow itd...

point

Wysłany: Pią Lut 24, 2006 6:51 pm   

JETAN szkoda ze Cie nieznam ale bardzo podoba mi sie twoje podejscie zgadzam sei z toba w 100% tak to kazdy narzeka ale na lini rpobia wszystko zeby tylko nienarzekac i wszystko jest cudowne .Slyszalem ostatnio juz po zmianach na lini ze nawet nie odczuwa sie braku jednego stanowiska na siler decku. Tylko kretyn tak moze powiedziec ale 90% to wlasnei kretyni.Co niektorzy jakby mieli zrobic lo... Gl i Tl to by zrobili .Chociaz moze znowu obiecali im cukierki na siler decku oni bardzo lubia za cukierki robic nawet ponad swoje sily !!!!

smerfetka 

Wysłany: Pią Lut 24, 2006 8:20 pm   

Jetan napisał/a:
Smiac mi sie chce jak widze membrow ktorzy z zadowoleniem przystaja na zmiany. Nic im nie przeszkadza, wyrabiaja sie, wszystko ok. Taaak, robcie tak dalej, a zrobia kolejna edycje "warsztatow w cipe". Czy tak trudno troche pociagac andon, puscic kilka defektow itd...

Troszkę jest chore to co mówisz i chyba adresowane do chorych ludzi... Jeśli chcesz podcinać gałąź na której siedzisz to zacznij tak robić jak piszesz - likwidacja stanowisk wpływa na konkurencyjność firmy a blokowanie zmian i dywersja o jakiej piszesz (bo inaczej tego nazwać nie można) zaprowadzi Cię pewnie szybciej do Biura Bezrobotnych Kombinatorów niż wdrażanie Kaizenów czy pomysłów CIP.

a

Wysłany: Sob Lut 25, 2006 7:51 am   

Jetan napisał/a:

Jak czytam Twoją wypowiedź, to zaczynam wątpić, czy aby słuszna jest idea optymalizacji procesu poprzez np redukcję niektórych stanowisk (dla jasności, nim ktoś mi włoży w usta coś, czego nie powiedziałem, nie chodzi tu o redukowanie, czyli zwalnianie, ludzi).
Może czasami należałoby pomyśleć o CIPie, na zredukowanie niektórych pseudopracowników, jeden widać już jest.... :roll:

Jetan

Wysłany: Nie Lut 26, 2006 3:42 pm   

smerfetka napisał/a:
Jetan napisał/a:

Troszkę jest chore to co mówisz i chyba adresowane do chorych ludzi... Jeśli chcesz podcinać gałąź na której siedzisz to zacznij tak robić jak piszesz - likwidacja stanowisk wpływa na konkurencyjność firmy a blokowanie zmian i dywersja o jakiej piszesz (bo inaczej tego nazwać nie można) zaprowadzi Cię pewnie szybciej do Biura Bezrobotnych Kombinatorów niż wdrażanie Kaizenów czy pomysłów CIP.

i tak jestesmy bardzo konkurencyjni. hiszpanie, niemcy itd, zarabiaja znacznie wiecej niz my, zreszta nasza ostatnia podwyzka dobitnie o tym swiadczy... ja bym zaproponowal warsztaty CIP przeprowadzic w biurach, ew. jeden GL na 2 sekcje, w koncu przeciez nie placi im sie za plotkowanie, czy tez romansowanie na linii z dziewczynami :mrgreen: Moze faktycznie zbyt drastycznie to napisalem zeby puszczac defekty - zgadzam sie, ale ciagle podnoszenie wydajnosci kosztem ludzi - to nie jest dobry pomysl, w koncu skoro 5 osob moze wykonac prace 6, to czemu za jakis czas nie zrobi tego 4 ludzi. Niestety szkoda ze zdanie TL-ow, membrow wcale sie nie liczy, a odpowiedzialni za wszystko nigdy tego na wlasnej skorze nie sprawdza.

smerfetka 

Wysłany: Pon Lut 27, 2006 11:26 am   

Nawiązując do pomusłu Jetana w sprawie redukcji ludzi nie związanych bezpośrednio z produkcją chcę tylko powiedzieć, że wydaje mi się iż stosunek około 10% w skali całej fabryki jest moim zdaniem rekordowo niski (co wcale nie oznacza, że nie można by się pokusić na zamianę mniej "wydajnych" na lepszych, choć jak wszyscy wiemy nie zawsze jest to łatwe). Oczywiście, że jesteśmy konkurencyjni jeśli chodzi o płace w porównaniu do Hiszpanii czy Niemiec i dlatego właśnie na razie jeszcze jesteśmy konkurencyjnym zakładem, który może (mam nadzieję, że na jakiejś podstawie) liczyć na dalszą przyszłość.

blairy_motherfucker

Wysłany: Wto Lut 28, 2006 5:44 am   

Generalnie rzecz biorac to nasza konkurencyjnosc nie bierze sie z z powietrza. ten wklad i zaangazowanie dyktowane sa warunkami politycznymi w polsce a dokladnei to bezrobociem. czy ktos cos powie jak mu sie doda roboty bez podnoszenia wyplaty ? Nie. a to dlatego ze to Polska a na jego miejsce jest juz tysiac innych ludzi. to stawia nasz zaklad tak wysoko. ktos dobrze wykorzystal ze jest dyrektorem zakladu akurat w Polsce :???: TRUE ?

[ Dodano: Wto Lut 28, 2006 5:46 am ]
P.S.
Etan widze ze znasz ten system. i gratuluje normalnosci w podejsciu do sprawy :grin:

krystyna

Wysłany: Wto Lut 28, 2006 3:32 pm   

Jak czytam niektóre wypowiedzi to utwierdzam sie w przekaonaniu, ze niektórzy to naprawde debile.
Przecież warsztaty CIP są narzucone z góry i mają redukować stanowiska- oczywiście tam gdzie si ę da.
A to czy będziesz narzeka łczy nie to nikogo nie obcgodzi.
Wiadomo że to nie podoba się nikomu ,ale k>>>>wa takie czasy- niestety.
Niekt.órzy zanim coś palną to niech się lepiej zastanowZredukowali już podobno na PMS jedno stanowisko i co debile z PMS robią?????

Sorry za ostre słowa , ale widocznie inaczej nie można

blairy_motherfucker

Wysłany: Sro Mar 01, 2006 12:04 am   

Debile z PMS ? Ty chyba nie jestes z lakierni. a jak jestes to jestes wieksza debilka niz ktokolwiek. moze idz do warsztatow CIP ? bedziesz ludzi wydupiac i innym dodawac pracy. j.........a sadystka

Odpowiedz do tematu