|
The best of kaizen ;) |
| Autor |
Wiadomość |
shv1

|
Wysłany: Nie Lis 06, 2005 11:02 am The best of kaizen ;)
|
|
|
Kontynuacja starego tematu: podajemy tutaj przykłady Kaizenów z ktorymi spotkaliscie sie a ktore sa Waszym zdaniem "wyjatkowe", zamiast ułatwiać utrudniaja wam pracę i sa ogolnie rzecz bior?c pomyłka
Mozna tez podawac propzycje kaizenów - nagród (szczególnie pieniężnych) niestety nie przewiduje |
|
|
|
|
 |
|
|
Niemoc

|
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 5:09 pm
|
|
|
| To nie propozycja tylko fakt-jeden ze zwycięskich kaizenow-przyporz?dkowanie czynno?ci pracownikom podczas sprz?tania............zzzzgroza....... |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Sro Lis 23, 2005 12:24 am
|
|
|
| porzadek mus byc ! |
|
|
|
|
 |
Yogi Bear

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 11:49 am
|
|
|
Witam. No własnie mnie to sprz?tanie lekko dziwi. Jestem pracownikiem lakierni, nie wiem jak to wyglada gdzie indziej, ale akurat u nas jest to postawione lekko na głowie. Przyklady z ostatnich dni, gdzie planu wlasciwie nie osiaga zadna zmiana, natomiast sprz?tanie musi byc, jest lekko zastanawi?je. Do tego, przyklady moge mnozyc, w niektorych teamach sprz?taj? tylko CI "memberzy", ktorzy podpali team leader`owi. No i ostatnia kwestia. Maj?c za sob? sprz?tanie i minus w planie, reszta dniowki upływa pod okiem gropu lidera, ktory za wczasu uprzedza o niemożliwo?ci "poci?gnięcia" andona.
Moje pytanie. Czy sprz?tanie np mycie szyb, jest wazniejsze od planu i jakosci? Chyba nie ma w?tpliwosci, ze np inspekcja nie ma czasu na usuniecie wszystkich zanieczyszczen na aucie a w chwili kiedy nie moze zatrzymac lini, po prostu puszcze defekty. Dziwi to tylko mnie czy moze kogos jeszcze? |
|
|
|
|
 |
Tan-ghil

Dział: Paint
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 12:53 pm
|
|
|
No ja opwiem tak ...
Moim zdaniem Dyrekcja mowi i kaze robic juz swoje zaplanowane ruchy na buiezaco wszystko kalkuluje ... po prostu nie chca doprowadzic do sytuacji zebysmy nie mieli nic do roboty a wrecz przeciwnie zebysmy tyrali dalej jak woly ..... Co do planu to naprawde dziwna rzecz gdy tylko cos jest nadrobione nagle znowu awarja i glos Gl-a Jedziemy do konca ....
No i wypada te sprzatanie .... |
_________________ Kazdy robi to co lubi .... |
|
|
|
|
 |
Kapelan

|
Wysłany: Nie Sty 08, 2006 7:26 pm
|
|
|
| Miałem tyle wspaniałych pomysłów na kaizen ale zawsze mnie kto? ubiegł to najgorszy bul jak widzisz swój kaizen a kto? inny dostaje pochwałe...... |
|
|
|
|
 |
Anzelmo

|
Wysłany: Sob Gru 23, 2006 11:07 pm
|
|
|
| do yogi bear fajnie ze tak opisales prace na lakierni bo przez to wiem dlaczego jedzie tyle defektów a membry na buy offie dostaja zjeby za to bo przepóśćili jakies badziewie zzzgggrrrooozzzaaa. |
|
|
|
|
 |
wowo24

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 5:22 pm
|
|
|
Kaizeny... kaizeny......... napisalem kilka a ich realizacja nastapila po pol roku!!kiedy to juz dany model nie byl produkowany!! i po co sie tak wysilac?? |
|
|
|
|
 |
|
|
wampirzek

|
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 10:29 am
|
|
|
| wowo24 napisał/a: | | Kaizeny... kaizeny......... napisalem kilka a ich realizacja nastapila po pol roku!!kiedy to juz dany model nie byl produkowany!! i po co sie tak wysilac?? |
trza bylo isc do przelozonego zaproponowac mu ze zostaniesz w nadgodzinach i zrobisz te kajzeny |
|
|
|
|
 |
LIGOPTYRYSTA

|
Wysłany: Pon Sty 08, 2007 3:49 pm
|
|
|
| wampirzek napisał/a: | | wowo24 napisał/a: | | Kaizeny... kaizeny......... napisalem kilka a ich realizacja nastapila po pol roku!!kiedy to juz dany model nie byl produkowany!! i po co sie tak wysilac?? |
trza bylo isc do przelozonego zaproponowac mu ze zostaniesz w nadgodzinach i zrobisz te kajzeny |
ojejku jejku! ale ty jesteś mądry,a od czego są grupy kaizen?żeby srać po kątach i nic nie robić??? |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Sro Sty 10, 2007 6:19 pm
|
|
|
| LIGOPTYRYSTA napisał/a: | | ojejku jejku! ale ty jesteś mądry,a od czego są grupy kaizen?żeby srać po kątach i nic nie robić??? |
pierdyknij sie w łeb i popatrz co sie dzieje
-kajzen jest od pewnego czasu od zatykania braków na linii
-umiesz tylko narzekać jak inni ??
-dorób se do wypłaty (chyba ze masz nadmiar kasy)
-zrób coś od siebia bedziesz dumny z tego zes sie nacos przydał |
|
|
|
|
 |
skalpel

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 11:04 pm
|
|
|
najlepiej napisać bzdurę. czekać jak ktos za nas to coś zrobi a potem wyciągać po łapę do nagrody ale jak ktos nisko oceni kaizen to darcie mordy jest OK. |
|
|
|
|
 |
wiarus

|
Wysłany: Nie Sty 28, 2007 10:54 pm
|
|
|
po co to wszystko niektórzy GL-e sami steierdzają że dyrektor nie patrzy na to co jest zrobione tylko na słupki na tablicy. I tak sie kręci ta karuzela. Niedługo będziemy mieli w celach do napisania po 10 kaizenów. Tylko z czego? Chyba żę wrócimy do praktyk kartonowych z początkow zakładu |
|
|
|
|
 |
members

Dział: GA
|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 10:31 pm
|
|
|
| wiarus napisał/a: | | Niedługo będziemy mieli w celach do napisania po 10 kaizenów |
nie wiem gdzie robisz ale u nas od niewiadomo kiedy juz tak jest w grupie
jak sie uprzesz to zawsze cos napiszesz np. kaizen na przestawienie KLT na regale a za miesiac piszesz zeby to KLT wrocilo na poprzednie miejsce co tu duzo kombinowac oni z nas chca zrobic wariatow a my z nich jeszcze wiekszych i tak do zajeba...ia |
|
|
|
|
 |
wiarus

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 11:52 pm
|
|
|
| members jestem z tego samego działu, ale ja stanąłem na 5. Nawet jakbym chciał to i tak nie ma ich kiedy pisać |
|
|
|
|
 |
|
|