|
Referendum strajkowe- będzie? |
| Autor |
Wiadomość |
Bronek

Dział: MPC
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 00:07 Referendum strajkowe- będzie?
|
|
|
| Dyrekcja zaproponowała nam 2500zł bonusów w tym roku - to chyba w miarę dobra propozycja, nie idealna ale już do przyjęcia. W głosowaniu jak do tej pory po dwóch zmianach wyszło podobno 50/50 jak niosą plotki za do przeciw przyjęciu tej propozycji. Jeśli tak zostanie po głosowaniu trzeciej zmiany - zmiany czerwonej, to nic się nie wyjaśni i zostaje referendum strajkowe i strajk żeby cokolwiek wywalczyć. Żeby się nie okazało przypadkiem że ci co głosowali za strajkiem nie wycofali sie z niego w referendum bo jak się okaże że załoga nie chce strajku to będziemy mogli zapomnieć o jakichkolwiek bonusach. Tak więc panowie i panie, jeśli będzie referendum to idźmy w jedność bo w jedności siła i głosujmy za strajkiem, tylko tak pokażemy dyrekcji że potrafimy walczyć o swoje, jak tą partyjkę przegramy to już nam nic nie pomoże. Liczmy też na to że we wrześniu związki wynegocjują godną podwyżkę stałą od stycznia, ale jak teraz damy d...py to i od stycznia h...ja dostaniemy! Może się mylę w moich domniemaniach, jeśli tak, to mnie poprawcie, a jeśli mówię prawdę to dajcie sobie do myślenia, bo przed nami ważnych kilka dni. |
|
|
|
|
 |
|
|
gotouk

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 12:29
|
|
|
mam tylko nadzieję że wczorajsze glosowanie wyszlo na "TAK". Bo ciekawe ilu z tych którzy krzyczeli glośno wczoraj "NIE" będzie dalej strajkowalo?? Ciekawe ilu zaryzykuje niezaplacone dniówki?? |
|
|
|
|
 |
daSilva

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 12:38
|
|
|
| Wg mnie Solidarność postąpi najrozsądniej jak można w tej sytuacji i podpisze te 2500zeta. Strajk ma sens wówczas jak strajkuje 100% ludzi. No i chodzi tu "tylko" o bonus , którego mogłoby wogóle nie być. Pokazaliśmy siłę tymi 2 godzinami na trawie , dyrekcja doznała szoku. I o to chodziło.Trzymajmy siły na negocjacje płacowe. |
|
|
|
|
 |
r754

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 12:43
|
|
|
| Właśnie chciałbym się dowiedzieć na co liczą osoby ,które głosowały na NIE ? Bo ta kwota to mniej więcej tyle o ile walczyliśmy od poczatku. I to tylko bonus. Wg mnie należalło by zachować teraz siły na konkretną walkę o podwyżki. Więc wg mnie te osoby ,które głosowały na NIE chciały tylko strajku. Na którym stracimy pieniądze i pewnie ten bonus. A raczej nic więcej nie zyskamy. To była kwestia spokojnego policzenia. I mam nadzieję ,że teraz jeżeli będzie strajk to wszyscy wyjdą na tę trawkę. Bo zostaniemy z niczym i może tylko dostaniemy te 750 brutto. |
|
|
|
|
 |
Despero

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 13:20
|
|
|
Panowie sami nie wiecie o co walczyliśmy!!!!
Oto cytat ze strony poświęconej negocjacją
S(ławomir) C(iebiera): 10 proc. (podwyżki), to jest to czego domaga się załoga – do negocjacji.
J(acek) Ż(arnowiecki): Spodziewaliśmy się tego.
S(ławomir) C(iebiera): bonus 2000 zł.
T(adeusz) G(ębal): Dalej wysoko. Proponujemy 1400 zł i 7 proc., dolny próg negocjacji.
J(acek) Ż(arnowiecki): Może być wcześniej, może wypłaty przed wakacjami (kwiecień).
T(adeusz) G(ębal): Te decyzje muszą zapaść szybko. 850 i 550 w okresie wrześniowym.
M(irosław) G(órecki): W 7 proc. nie ma „Gilowskiej”?
J(acek) Ż(arnowiecki): Nie.
J(uliola) N(ierychło): Razem z „Gilowską” to 12 proc. i ładnie to można sprzedać.
S(ławomir) C(iebiera): Możemy to ludziom przekazać i spisać protokół w piątek.
J(acek) Ż(arnowiecki): Mówiliśmy, że dzisiaj.
M(irosław) G(órecki): Tego podpisać nie możemy.
J(acek) Ż(arnowiecki): W takim razie myślmy o protokole (rozbieżności).
T(adeusz) G(ębal): Czy 1500 coś zmienia – ostateczna propozycja: 800 w kwietniu i 700 we wrześniu.
M(irosław) G(órecki): Dzisiaj damy odpowiedź na 1500 i 7 proc.
Po krótkiej przerwie.
S(ławomir) C(iebiera): 10 proc. i 2000 zł. (Inaczej) nie zgadzamy się.
J(acek) Ż(arnowiecki): Nie ma szans (...)
I prawda jest taka że nie walczyliśmy tylko o sam bonus tylko o zagwarantowanie jakiejkolwiek podwyżki na nowy rok.
A Pan Ciebiera ustatkował się tylko do jednego do BONUSU a nie o niego tu chodzi.
I dlatego ci którzy krzyczeli NIE to są zawiedzeni. Bo na niby referendum nie powiedzieli nic na temat podwyżek. |
|
|
|
|
 |
ZygaXXX

Dział: BODY
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 14:14
|
|
|
Ludzie Co wy!!!!!Jestescie jacys niedorozwinięci???dostaliscie jakies ochłapy od waszego guru romeczka i bedziecie sie cieszyc???a te darmozjady sie beda na górze cieszyc jakich debili maja na halach!!!!!!co to jest 2500 zł przy tak ogromnym kapitale firmy ile wy tu pracujecie zeby nie wiedziec ile maja zysków na jednym aucie nie wspomnie juz o tym ile ich schodzi na dobe!!!!!Jak powiedzieliscie A to powiedzcie tezB a nie ze zamkneli wam pyski 1600 zł na reke bo to jest nic!!!!!!!co sobie za to kupisz zgrzewke red bulli i magnezu chyba zeby dalej dla nich je.....c przez kolejne 5 lat tak????opamietajcie sie do cholery!!!P.S zacznijcie rozumiec o co walczycie i z kim walczycie!!!!! |
|
|
|
|
 |
kobarol

Dział: Body
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 15:26
|
|
|
Zygaxxx masz całkowitą rację te 1600 zł. na rękę za taką harówkę , gonitwę,wyzysk i przyjemną atmosferę, to śmieszne gdzie wasza godność ludzie !!!! tak tanio sie sprzedajecie dyrekcji nie macie już poczucia swojej wartości szkoda gadać |
|
|
|
|
 |
rybak

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 15:59
|
|
|
Zauważcie że na GA na tak głosowali wszyscy co nie robią na lini czyli MPC,Jakość itd.
A dlaczego tak głosowali?
Bo się boją że przez przypadek mogliby trafić na linię a tego się boją jak ognia. |
|
|
|
|
 |
|
|
santos_23

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 16:06
|
|
|
| zygaXXX masz calkowita racje. oczywiscie za mamy glosowac na nie... musimy pokazac dyrekcji ze walczymy o swoje, ze umiemy dopiac swego. musza widziec ze tak latwo sie nie poddamy i nie zadowoli nas tam jakies 2500zł. teraz stchużymy to mozemy zapomniec o jakichkolwiek podwyzkach. znowuy beda spory. takze jesli bedzie REFERENDUM glosujmy za tym by był strajk. staniemy na 2 dni i spękają. BADZMY SOLIDARNI w grupie jest sila. |
|
|
|
|
 |
Kamerton

Dział: body
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 18:26
|
|
|
| Witam.Ja głosowałem na nie na czerwonej zmianie i z przerażeniem stwierdziłem ze lakiernia która stała za mną prawie jednogłośnie powiedziała tak, rozumiem lakiernie (prace tam nijak porównac do body czy Ga)ale jeżeli jest niepowtarzalna okazja aby powalczyc o wiecej to powinniśmy z niej skorzystac, aco do rzekomego braku pieniędzy na nasze podwyżki to nie wydaje mi sie aby samochody które produkujemy były oddawane charytatywnie na dzieci w Somali.Firma zarabia na naszej pracy naprawde niezłe pieniądze a zarząd GM pławi sie w luksusach.Jeżeli stac firme na to aby wypłacic jednej osobie 3 mln. euro premii to na pewno stac ich na nasze podwyżki.Na referendum bede głosował za strajkiem , teraz nie możemy im odpóścić bo przegramy z kretesem, żałuje tylko że tymi ochłapami udało im sie podzielić załoge,szkoda , ale jeszcze jest cień szansy, pamiętajcie każdy dzien postoju tej fabryki dałby tak wielkie straty ze bardziej im sie opłaca dac 2 razy tyle ile zadamy niz gdybyśmy mieli strajkowac.Pozdrawiam |
_________________ Kamerton |
|
|
|
|
 |
lord ring

Dział: ga
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 19:14
|
|
|
Tego można było się spodziewać: daj palec a chcą całą ręke. Bardzo dobrze jest jak jest, a mianowicie: dostaniemy po 2500 przy 50% niezadowolonej załogi. Jest to dobry sygnał, bo można załogę przyciszyć ale nie uciszyć i łatwo z tych 50% zadowolonych zrobić kilkadziesiąt niezadowolonych z negocjacji płacowych na przyszły rok. Teraz ten bonus w rozbiciu na poszczególne miesiące w roku to ok.7%(dobrze mówię?). Tak więc nowy rok to nie może być 7% a zdecydowanie więcej, tym bardziej że Zafira to trzy Agile(cenowo). Bierzy i czekajmy do nowego roku, mając ten zapał do walki co teraz. |
_________________ lord ring |
|
|
|
|
 |
k@mis

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 19:37
|
|
|
ja to wogole jestem zdziwiony calkowicie tym referendum ktore sie odbylo Co to k....a mialo byc Na niebieskiej zmanie na GA policzono nas w rekordowym tempie . 2 sekund I najpierw nam powiedzieli ze jest polowa z mala przewaga na przyjęcie a na zmianie zielonej powiedziano ze bylo 70 na przyjecie a 30 na nie Pogratulowac Zwiazkom takiego liczenia.
Zastanawiajace jest co tak zwiazki nagle przystaly na propozycje naszego R.R.czyzby obietnica jakies dodatkowej premi??
A ogolnie to wogole juz jestem zmieszany walczylismy cytat"...o godne zarobki..."-S.C. a nagle temat podwyzek na nastepny rok ustal i chodzi Wszystkim tylko o jakies z.....ne bonusy!!!!!!LUDZIE OBUDZCIE SIE!!!!!!!!
Teraz odpuszczajac dostaniemy po nowym roku 7% i R.R powie spie...c!!!!
A zauwazcie ze wszystko idzie w gore!!!!
Po Nowym Roku maja nam podniesc skladki zdrowotne paliwo i w koncu wyjdzie ze h...a na tym wyjdzemy.
2500zl brutto - kuszace ale przeliczcie sobie to??
Walczylismy o 500zl bonusy a wyjdzie ze dostaniemy po 200zl by nas przyciszyc!!!!!!!
Wedlug mnie STRAJK!!!!! a wiem ze Gora odpusicilaby i tak i tak przeciez mamy wprowadzac nowy samochod a co za tym idzie i Oni dostana zaj...te premie.Jesli by byl strajk dostali by g...o!!!!!
Duzo z tych ktorzy byli za mowia ze teraz brac a pozniej we wrzesniu jak co to od nowa!!!
Tylko jak my wyjdziemy w oczach mediow i ludzi.Najpierw wzieli a teraz znow chca wiecej!!!!P.....lo ICH czy co!
Dla mnie to wogole juz jest parodia |
|
|
|
|
 |
constantine

.gif)
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 19:37
|
|
|
A szczególnie do zygi xxx ; nie nazywaj nas niedorozwiniętymi , bo patrząc na Twoją rejestrację jesteś nowy , a przynajmniej na forum i jak cię czytam to musi Ci nie zależeć na niczym. Opowiadasz takie bzdety stary , mam wrażenie że chcesz tylko namieszać. Ja robię na body już 7 lat i niejedno widziałem , ale w końcu musimy pójść na kompromis bo może się okazaĆ ŻE DOSTANIEMY G.....! |
|
|
|
|
 |
k@mis

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 20:18
|
|
|
| constantine napisał/a: | A szczególnie do zygi xxx ; nie nazywaj nas niedorozwiniętymi , bo patrząc na Twoją rejestrację jesteś nowy , a przynajmniej na forum i jak cię czytam to musi Ci nie zależeć na niczym. Opowiadasz takie bzdety stary , mam wrażenie że chcesz tylko namieszać. Ja robię na body już 7 lat i niejedno widziałem , ale w końcu musimy pójść na kompromis bo może się okazaĆ ŻE DOSTANIEMY G.....! |
dlaczego wszyscy tylko teraz mowia o tych bonusach ludzie patrzcie przyszlosciiowa.Pomyslcie o wzroscie plac od nowego roku.Niech przynajmniej daja nam jakas propozycje od ilu zaczna sie negocjacjie.TAK NAGLE DALI NAM 2500zl.GDZIE NA POCZATKU NAWET 2000zl niemieli?????? DZIWNEBonus rozpierniczysz w wakacje i bedzie g...no.A i tak sobie to dyrekcja odbije przeciez na premiach!!!!!! Juz zapowiadaja ze FCP niebedzie wyplacone za Bezpieczenstwo i Jakosc .I tak na nastepne oceny i kase maja .R.R ma swoja taktyke |
|
|
|
|
 |
wiarus

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 23:22
|
|
|
| gotouk napisał/a: | | :evil: mam tylko nadzieję że wczorajsze glosowanie wyszlo na "TAK". Bo ciekawe ilu z tych którzy krzyczeli glośno wczoraj "NIE" będzie dalej strajkowalo?? Ciekawe ilu zaryzykuje niezaplacone dniówki?? |
A ja jestem ciekaw czy ci którzy teraz mówią żeby jak najszybciej wziąć kasę w sierpniu nie będą się dalej asekurować. Ciekawe czy ich materialne podejście pozwoli im zastrajkować kiedy w perspektywie nie będzie już żadnego bonusu. Mieliśmy przecież pokazać swoją determinację. Prawda jest taka że większość wyszła w poniedziałek tylko dlatego, że łatwo było im przełknąć niezapłaconą godzinę. A ja jako członek związku czuję się oszukany. Zwłaszcza tym , że walczyliśmy tylko o bonus. A co z postulatami i podwyżkami. Przestaje już w cokolwiek wierzyć.
[ Dodano: Czw Maj 31, 2007 11:25 pm ]
| rybak napisał/a: | Zauważcie że na GA na tak głosowali wszyscy co nie robią na lini czyli MPC,Jakość itd.
A dlaczego tak głosowali?
Bo się boją że przez przypadek mogliby trafić na linię a tego się boją jak ognia. |
Jeśli chodzi o MPC to na zielonej prawie 100 % było na "nie".Pisze jako jeden z nielicznych z linii którzy u nas byli na nie |
|
|
|
|
 |
|
|