PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Praca po godzinach? Tak, ale lepiej płatna
Autor Wiadomość
gorbi 

Dział: gmmp
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 00:01   Praca po godzinach? Tak, ale lepiej płatna

Praca po godzinach? Tak, ale lepiej płatna - żądają posłowie. Przy tak wyśrubowanych stawkach zatrudnianie w nadgodzinach będzie nieopłacalne - twierdzą pracodawcy. I dobrze - odpowiadają politycy.

To będzie ważny tydzień dla pracodawców. Już jutro do pierwszego czytania w Sejmie trafi prezydencki projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy, zaostrzający kary dla przedsiębiorców, którzy nie płacą pensji w terminie, nie chcą podpisać umowy o pracę lub dopuszczają się innych wykroczeń
Zaraz potem będzie czytany poselski projekt zmian w Kodeksie pracy, który przewiduje zdecydowaną podwyżkę stawek za pracę w nadgodzinach: do 100 proc. w przypadku, gdy praca wykonywana jest w dzień powszedni i 150 w niedziele i święta.

members 

Dział: GA
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 07:59   

powinno być 150 % za każdą nadgodzine i tak jak na kopalni 300% było (a może dalej jest) za niedziele i święta!!!

a

Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 01:12   

members napisał/a:
powinno być 150 % za każdą nadgodzine i tak jak na kopalni 300% było (a może dalej jest) za niedziele i święta!!!

Ma być jak na kopalni? Stary, kto Cię trzyma? W długą na kopalnie! Dobrej zabawy!

bebiko35 

Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 17:41   

jak by popracował na dole to by bzdur nie pisał

gorbi 

Dział: gmmp
Wysłany: Pią Wrz 15, 2006 00:04   hehehe

juz widze jakie z was górniki ..... hehe

rybak

Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 12:54   

A może tu jest jak na kopalni?
Bo Pudełko zawsze biega i krzyczy : "Fedrować chopy,fedrować...To ma jechać!!!!"
:wink:

members 

Wysłany: Wto Mar 06, 2007 22:37   

a napisał/a:
Ma być jak na kopalni? Stary, kto Cię trzyma? W długą na kopalnie! Dobrej zabawy!

ty sie zawsze do czegoś dopier...sz
jeszcze nie widziałem żadnego twojego postu żebyś biednego małego membra poparł
chyba siedzisz i pierdzisz w stołek na G5 bo o robocie na lini to ty chyba nic nie wiesz
chyba że cie wysłali na wycieczke - zapierdzielać trzeba i to równo bo inaczej nic z tego nie będzie.
wiem że na dole niema łatwo ale jedyne co nas różni to chyba tylko białe rękawiczki i prawie czyste koszule bo i my i górnicy musimy sie nieźle napier....ić żeby na chleb zarobić.
zacznij czytać ze zrozumieniem!!!
chodzi mi o kase za nadgodziny a nie o to jak jest na kopalni
a z drógiej strony zapytaj tych co siedzą w temacie jak np w niemczech wygląda tydzień pracy - bo robią z tego co mi wiadomo 36 godzin w tygodniu (po 8 dziennie - różnica to przerwy) a zarabiają też tak jak większość z nas 1700 tylko że EURO

brawal 

Dział: Body
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 17:46   

Na dobrą sprawę to nie powinny nas interesować nadgodziny i ile ten procent powinien wynosić .Uczciwie pracujący pracownik powinien zarabiać tyle by mógł godnie żyć (np. jak wyżej wymieniony Niemiec ), a wolny czas powinien poświęcać rodzinie .A na razie jest jak jest .

members 

Wysłany: Sro Mar 07, 2007 21:42   

BRAWAL i pod tym sie też podpisuje
jak to ktoś pare razy napisał "hu...o ale jednakowo" to niech też zaczną nas traktować jak ludzi w innych fabrykach GM a nie jak tanie maszynki do robienia pieniędzy
mamy lepiej wyszkolonych fachowców niż niejeden zakład a mimo to po zarobkach tego nie widać
szkoda tylko że "GÓRA" nie potrafi wyciągnąć z tego wniosków i oddaje w sumie na własną prośbę ludzi innym firmom na świecie np. Honda czy BMW robią to samo jednak za pare razy większą MOTYWACJĘ (czyt. kase)

laotee

Wysłany: Czw Mar 08, 2007 09:41   

Witam ....doświadczonych GóRNIKóW....... , którzy chcą się z tymi prawdziwymi porównywać . Przepracowałem na dole 8 lat i gdybym wtedy czyli 9 lat temu..bo tyle pracuje w oplu..wiedział jaka tu będzie hu..ia to z pewnością nie zwalniałbym się . tylko że na początku praca w oplu była lżejsza i kasa lepsza , teraz kasa jest gorsza niż na kopalni i robota o wiele cięższa a jeśli ktoś chce się wypowiadać na temat pracy na dole to najpierw niech popracuje a potem opowiada bajki bo teraz górnicy mają o niebo lepiej od nas , ale oni mają ZWIąZKI które o nich walczą a nie to co u nas . a swoją drogą ciekawe co powiecie o ulotkach które się wczoraj ukazały na GA chyba nasze Z,Z nie potrafią czytać lub nie wiedzą co mówią na masówkach skoro podpisali to porozumienie

Bolecc

Wysłany: Czw Mar 08, 2007 11:18   

Podobno jestesmy najlepsi . To niech nam płaca jak najlepszym

members 

Wysłany: Czw Mar 08, 2007 22:10   

laotee - czytaj ze zrozumieniem
stwierdzam tylko ze i u nas i na "dole" jest przeje...ane a rozni nas tylko to ze my mamy biale rekawiczki i prawie czyste koszule no i faktycznie zwiazki zawodowe ;)

a propo porozumienia to nie stwierdzono pod nim zadnego podpisu wiec to sa najprawdopodobniej spekulacje ze strony GM z tego co mi wiadomo ma byc zrobione referendum kto jest za takim porozumieniem a ile ludzi za wejscie w "spor zbiorowy"
maja byc listy kto glosuje jednak samo glosowanie ma byc anonimowe tzn kto jak glosuje za czy przeciw.

wampirzek

Wysłany: Czw Mar 08, 2007 23:21   

laotee napisał/a:
gdybym wtedy czyli 9 lat temu....wiedział jaka tu będzie hu..ia to z pewnością nie zwalniałbym się . tylko że na początku praca w oplu była lżejsza i kasa lepsza , teraz kasa jest gorsza niż

dokladnie kiedys pisali o nas "wybrancy losu" i rzeczywiscie clek mogl byc dumny ze robi w oplu
a teraz , teraz to szajs, ludzie sie smieja i tyle
przyjmuja byle kogo, byle mial kto na lince zaiwaniac
100% tych (nowych) ktorych znam nie miala by szans przejsc testy ktore mysmi przeszli
tylko kto by wtedy na tych u gory robil
a fakt jest taki ze kiedys zarabialem 2razy tyle co kumple, teraz niewiele wiecej
roznica tylko taka ze oni ida sie bawic a ja nie mam juz sily
i h....j wie czy to przyzwyczajenie mnie tu jeszcze trzyma czy nadzieja ze ktos sie obudzi i zacznie nas doceniac

wiarus 

Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 00:29   

wampirzek napisał/a:
czy to przyzwyczajenie mnie tu jeszcze trzyma czy nadzieja ze ktos sie obudzi i zacznie nas doceniac

Chyba mam podobne odczucia

laotee

Wysłany: Pią Mar 09, 2007 10:38   

proponuje lekturę przeczytajcie jak będzie o nas walczył PAN CIEBIERA tylko nie plujcie na niego po przeczytaniu tego artykułu ....to wywiad jednej z gazet z nim http://miasta.gazeta.pl/k...007-03-08-03-06

Odpowiedz do tematu