|
Praca po godzinach? Tak, ale lepiej płatna |
| Autor |
Wiadomość |
gorbi

Dział: gmmp
|
Wysłany: Wto Sie 22, 2006 00:01 Praca po godzinach? Tak, ale lepiej płatna
|
|
|
Praca po godzinach? Tak, ale lepiej płatna - żądają posłowie. Przy tak wyśrubowanych stawkach zatrudnianie w nadgodzinach będzie nieopłacalne - twierdzą pracodawcy. I dobrze - odpowiadają politycy.
To będzie ważny tydzień dla pracodawców. Już jutro do pierwszego czytania w Sejmie trafi prezydencki projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Pracy, zaostrzający kary dla przedsiębiorców, którzy nie płacą pensji w terminie, nie chcą podpisać umowy o pracę lub dopuszczają się innych wykroczeń
Zaraz potem będzie czytany poselski projekt zmian w Kodeksie pracy, który przewiduje zdecydowaną podwyżkę stawek za pracę w nadgodzinach: do 100 proc. w przypadku, gdy praca wykonywana jest w dzień powszedni i 150 w niedziele i święta. |
_________________ gorbi |
|
|
|
|
 |
|
|
members

Dział: GA
|
Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 07:59
|
|
|
| powinno być 150 % za każdą nadgodzine i tak jak na kopalni 300% było (a może dalej jest) za niedziele i święta!!! |
|
|
|
|
 |
a

|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 01:12
|
|
|
| members napisał/a: | | powinno być 150 % za każdą nadgodzine i tak jak na kopalni 300% było (a może dalej jest) za niedziele i święta!!! |
Ma być jak na kopalni? Stary, kto Cię trzyma? W długą na kopalnie! Dobrej zabawy! |
|
|
|
|
 |
bebiko35

|
Wysłany: Czw Wrz 14, 2006 17:41
|
|
|
| jak by popracował na dole to by bzdur nie pisał |
|
|
|
|
 |
gorbi

Dział: gmmp
|
Wysłany: Pią Wrz 15, 2006 00:04 hehehe
|
|
|
| juz widze jakie z was górniki ..... hehe |
_________________ gorbi |
|
|
|
|
 |
rybak

|
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 12:54
|
|
|
A może tu jest jak na kopalni?
Bo Pudełko zawsze biega i krzyczy : "Fedrować chopy,fedrować...To ma jechać!!!!"
|
|
|
|
|
 |
members

|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 22:37
|
|
|
| a napisał/a: | | Ma być jak na kopalni? Stary, kto Cię trzyma? W długą na kopalnie! Dobrej zabawy! |
ty sie zawsze do czegoś dopier...sz
jeszcze nie widziałem żadnego twojego postu żebyś biednego małego membra poparł
chyba siedzisz i pierdzisz w stołek na G5 bo o robocie na lini to ty chyba nic nie wiesz
chyba że cie wysłali na wycieczke - zapierdzielać trzeba i to równo bo inaczej nic z tego nie będzie.
wiem że na dole niema łatwo ale jedyne co nas różni to chyba tylko białe rękawiczki i prawie czyste koszule bo i my i górnicy musimy sie nieźle napier....ić żeby na chleb zarobić.
zacznij czytać ze zrozumieniem!!!
chodzi mi o kase za nadgodziny a nie o to jak jest na kopalni
a z drógiej strony zapytaj tych co siedzą w temacie jak np w niemczech wygląda tydzień pracy - bo robią z tego co mi wiadomo 36 godzin w tygodniu (po 8 dziennie - różnica to przerwy) a zarabiają też tak jak większość z nas 1700 tylko że EURO |
|
|
|
|
 |
brawal

.gif)
Dział: Body
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 17:46
|
|
|
| Na dobrą sprawę to nie powinny nas interesować nadgodziny i ile ten procent powinien wynosić .Uczciwie pracujący pracownik powinien zarabiać tyle by mógł godnie żyć (np. jak wyżej wymieniony Niemiec ), a wolny czas powinien poświęcać rodzinie .A na razie jest jak jest . |
_________________ A kapusta rzecze smutnie: "Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie!" |
|
|
|
|
 |
|
|
members

|
Wysłany: Sro Mar 07, 2007 21:42
|
|
|
BRAWAL i pod tym sie też podpisuje
jak to ktoś pare razy napisał "hu...o ale jednakowo" to niech też zaczną nas traktować jak ludzi w innych fabrykach GM a nie jak tanie maszynki do robienia pieniędzy
mamy lepiej wyszkolonych fachowców niż niejeden zakład a mimo to po zarobkach tego nie widać
szkoda tylko że "GÓRA" nie potrafi wyciągnąć z tego wniosków i oddaje w sumie na własną prośbę ludzi innym firmom na świecie np. Honda czy BMW robią to samo jednak za pare razy większą MOTYWACJĘ (czyt. kase) |
|
|
|
|
 |
laotee

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 09:41
|
|
|
| Witam ....doświadczonych GóRNIKóW....... , którzy chcą się z tymi prawdziwymi porównywać . Przepracowałem na dole 8 lat i gdybym wtedy czyli 9 lat temu..bo tyle pracuje w oplu..wiedział jaka tu będzie hu..ia to z pewnością nie zwalniałbym się . tylko że na początku praca w oplu była lżejsza i kasa lepsza , teraz kasa jest gorsza niż na kopalni i robota o wiele cięższa a jeśli ktoś chce się wypowiadać na temat pracy na dole to najpierw niech popracuje a potem opowiada bajki bo teraz górnicy mają o niebo lepiej od nas , ale oni mają ZWIąZKI które o nich walczą a nie to co u nas . a swoją drogą ciekawe co powiecie o ulotkach które się wczoraj ukazały na GA chyba nasze Z,Z nie potrafią czytać lub nie wiedzą co mówią na masówkach skoro podpisali to porozumienie |
|
|
|
|
 |
Bolecc

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 11:18
|
|
|
| Podobno jestesmy najlepsi . To niech nam płaca jak najlepszym |
_________________ Nikt nie mówił że bedzie sprawiedliwie |
|
|
|
|
 |
members

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 22:10
|
|
|
laotee - czytaj ze zrozumieniem
stwierdzam tylko ze i u nas i na "dole" jest przeje...ane a rozni nas tylko to ze my mamy biale rekawiczki i prawie czyste koszule no i faktycznie zwiazki zawodowe
a propo porozumienia to nie stwierdzono pod nim zadnego podpisu wiec to sa najprawdopodobniej spekulacje ze strony GM z tego co mi wiadomo ma byc zrobione referendum kto jest za takim porozumieniem a ile ludzi za wejscie w "spor zbiorowy"
maja byc listy kto glosuje jednak samo glosowanie ma byc anonimowe tzn kto jak glosuje za czy przeciw. |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Czw Mar 08, 2007 23:21
|
|
|
| laotee napisał/a: | | gdybym wtedy czyli 9 lat temu....wiedział jaka tu będzie hu..ia to z pewnością nie zwalniałbym się . tylko że na początku praca w oplu była lżejsza i kasa lepsza , teraz kasa jest gorsza niż |
dokladnie kiedys pisali o nas "wybrancy losu" i rzeczywiscie clek mogl byc dumny ze robi w oplu
a teraz , teraz to szajs, ludzie sie smieja i tyle
przyjmuja byle kogo, byle mial kto na lince zaiwaniac
100% tych (nowych) ktorych znam nie miala by szans przejsc testy ktore mysmi przeszli
tylko kto by wtedy na tych u gory robil
a fakt jest taki ze kiedys zarabialem 2razy tyle co kumple, teraz niewiele wiecej
roznica tylko taka ze oni ida sie bawic a ja nie mam juz sily
i h....j wie czy to przyzwyczajenie mnie tu jeszcze trzyma czy nadzieja ze ktos sie obudzi i zacznie nas doceniac |
|
|
|
|
 |
wiarus

Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 00:29
|
|
|
| wampirzek napisał/a: | | czy to przyzwyczajenie mnie tu jeszcze trzyma czy nadzieja ze ktos sie obudzi i zacznie nas doceniac |
Chyba mam podobne odczucia |
|
|
|
|
 |
laotee

|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 10:38
|
|
|
| proponuje lekturę przeczytajcie jak będzie o nas walczył PAN CIEBIERA tylko nie plujcie na niego po przeczytaniu tego artykułu ....to wywiad jednej z gazet z nim http://miasta.gazeta.pl/k...007-03-08-03-06 |
|
|
|
|
 |
|
|