|
Nikt tak nie kłamie jak Solidarność w GM |
| Autor |
Wiadomość |
zuber

|
Wysłany: Nie Lis 06, 2005 9:01 pm Nikt tak nie kłamie jak Solidarność w GM
|
|
|
Do napisania tego posta skłoniła mnie lektura ostatnich wypocin solidarno?ciowych bossów w ich dezinformatorze zwanym „Moplik”. Nazwa tego periodyku jest adekwatna do tego czym jest ten zwi?zek w naszym zakładzie. Dla przypomnienia tym, którzy nie pamiętaj? bo s? zbyt młodzi a tych w naszym zakładzie akurat nie brakuje. Moplik to w czasach mojej młodo?ci był taki ersatz , substytut prawdziwego motocykla. Je?li kto? miał kasę i znajomo?ci, a te były naprawdę potrzebne to kupował sobie MZ-kę lub CZ-kę (to takie socjalistyczne wersje hondy , yamahy i kawasaki) a ten kto nie miał musiał zadowolić się moplikiem, był to też kultowy pojazd młodych gniewnych.
No ale do sedna. Mam do, no wła?nie i tu pojawia się problem jak zwracać się do autorów tych wypocin, bo słowa jakie mi się cisn? na usta s? raczej mało parlamentarne i nie nadaj?ce się do druku, parę pytań. Czy wy w ogóle czytacie własne „dzieło” zanim powielicie to w setkach egzemplarzy i rozniesiecie po halach mam przeczucie granicz?ce z pewno?ci? że nie, a dlaczego oto przykład.:
W artykule „Na problemy… Solidarno?ć - Jak można przez dialog, gdy można protestem”
Piszecie że „Negocjacje i rozmowy s? najlepszym oraz- co najważniejsze- najskuteczniejszym sposobem prowadzenia dialogu społecznego w zakładzie. Wprawdzie protesty z pewno?ci? s? barwniejsze i pozwalaj? na podniesienie adrenaliny(zarówno zwi?zkowcom jak i dyrekcji), ale gdy kto? narzeka na brak emocji to jednak niech sobie lepiej skoczy na bungee na nie po transparent z napisem „strajk” czy „akcja protestacyjn?”. Ostre słowa i stanowcze gesty nie tylko nie ułatwiaj? wypracowania wspólnego, kompromisowego stanowiska, ale czasami uniemożliwiaj?...” i dalej „…dlatego też solidarno?ć wytrwale d?ży do rozwi?zywania wszelkich sporów przy negocjacyjnym stole…” a jeszcze dalej „…można osi?gn?ć spory postęp w rozmowach bez „witania” go?ci odwiedzaj?cych nasz zakład efektownymi napisami „akcja protestacyjna” czy „złodzieje”… lub też „zaparkowan?” przed głównym wej?ciem do G5 taczk? w wersji dyrektorskiej, z klimatyzacja…” i tu mały mój sprzeciw. Widać że bossowie z „S” czytywali poprzednie forum jOpla bo zauważyli fragment o taczkach ale dla sprostowania ta taczka była dla pseudo przewodnicz?cego, który nawet do pokojów grupowych w czasie przerwy wchodzi jak do obory bez słowa cze?ć, a nie dla dyrekcji więc nie schlebiaj sobie dla ciebie taczka była by zaraz po zwózce obornika. Wszystka pięknie i ładnie poukładane ale… no wła?nie w artykule który znajduje się całkiem obok pod tytułem „Solidarni” czytamy „Delegacji zwi?zkowców z GM Manufacturing Poland nie zabrakło podczas ubiegłotygodniowej, międzyzakładowej pikiety przed bielskimi zakładami Fiat Auto Poland. Przy dĽwiękach gwizdków i tr?bek ponad pół tysi?ca osób domagało się podwyżek wynagrodzeń w polskich spółkach grupy Fiat…” To ja się teraz pytam tych pseudo działaczy, jak to jest protest tak ale je?li daleko od siebie i w nieswoje sprawie ( pamiętacie oflagowanie zakładu gdy GM ogłosiło redukcję zatrudnienia w zakładach w Niemczech ). Wy cierpicie na jakie? rozdwojenie jaĽni ja Dr.Jackyl & Mr. Hyde Albo jest to zwykła dulszczyzna czy po prosty zwykły cynizm i pokazanie że chłopaków w GMMP to wy macie ale w głęboko w poszanowaniu byleby kasę płacili na składki. Jak to jest że nie potraficie nic załatwić dla ludzi w swoim macierzystym zakładzie , oprócz biletów na Małysza, a pro po Małysza to ciekawe na co będ? bilety jak on przestanie skakać, na Kaczora Donalda , a drzecie mordy w obronie praw innych pracowników. To dzięki waszym cudownym zdolno?ciom negocjacyjnym zawdzięczamy kolejne lata bez podwyżek. Tak dokładnie bez podwyżek bo to co dostajemy co roku to wyrównanie inflacyjne i nic poza tym. To dzięki wam przy każdym nowym modelu załoga słyszy o zamrażaniu płac na kolejne (czytaj do następnych negocjacji) lata. Mam dla was propozycje zamiast pisać bzdury w tym szmatławcu jedn? jego stronę po?więćcie na reklamę prezerwatyw Durex, będzie to bardziej pożyteczne społecznie niż wasza działalno?ć albo też zatrudnijcie kogo? kto umie czytać żeby takich głupot nie puszczał w obieg. Odpowiedzi na moje pytania nie oczekuję bo jak już kto? pisał na tym forum wy nie rozmawiacie z ludĽmi tylko ze swoimi d**a.
I jeszcze jedno. Znam wiele lepszych sposobów podnoszenia adrenaliny niż bungee i niekoniecznie musi to być akcja protestacyjna.
P.S.1
Tekst zamieszczam na obu forach bo lubię pluralizm
P.S.2
Przepraszam że takie długie ale starałem się jak mogłem aby to skrócić |
_________________ tylko ?mierć jest pewna
:twisted: |
|
|
|
|
 |
|
|
Bolecc

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 10:26 am
|
|
|
| Lepiej tego Zuber nie mogłe? opisać . Teraz rodzi sie tylko pytanie ? Co zrobić by zwi?zki działały dla nas a nie dla siebie. A tak naprawde to mam wrażenie że naszym zwi?zkowcom myla sie czasami ustroje a nas uważaja za głupie bydło. No i te chasło w Mopliku " Wst?p do Solidarnosci " . ?miechu warte ! |
_________________ Nikt nie mówił że bedzie sprawiedliwie |
|
|
|
|
 |
rybak

|
Wysłany: Pon Lis 07, 2005 6:30 pm
|
|
|
Mogę tylko powiuedzieć że "krowa która dużo ryczy mało mleka daje".
Najłatwiej jest wszystko krytykować.A może sami by?cie co? zrobili? |
|
|
|
|
 |
zuber

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 12:21 am
|
|
|
"uderz w stół a norzyce się odezw?"
karolu "ryba psuje się od głowy"
gramy dalej na przysłowia |
|
|
|
|
 |
Bolecc

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 10:15 am
|
|
|
| Rybak jak czytam takie wypowiedzi jak twoja to mi sie zbiera na wymioty my tu nie piszemy chmurach , nikt też nie oczekuje jakie? wielkiej rewolucji . Jedynie czego chcemy to to aby zwi?zki zaczeły robić to co do nich należy ! |
|
|
|
|
 |
mixerr

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 4:14 pm
|
|
|
| a nie zalatwiac tylko swoje problemy i bilety na malysza on skacze ostatni rok a co bedzie w 2007 roku skoki do wody |
|
|
|
|
 |
rybak

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 4:38 pm
|
|
|
A co maj? niby zrobić?
Zastrajkować?
Niemcy tylko na to czekaj?.I zostaniemy z niczym. |
|
|
|
|
 |
zuber

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 11:05 pm
|
|
|
karolu nie strasz nas niemcami. widze że zasada mówi?ca o powtarzaniu pewnych kłamstw aż stan? się prawd? dalej działa. tak samo mówili działacze PZPR i oni też w końcu uwieżyli we własne kłamstwa dlatego polegli. oby historia się powtórzyła
wcale nie trzeba strajkować tylko stawiać twarde warunki w negocjacjach a nie przyjmować to co daj? pod presj? opowiadanych dyrdymał na temat niemieckiego zagrożenia. to nie 1939. firma ma potężn? piętę achillesow? o której juz nawet wiedza membrzy na wydziałach a solidarno?ć dalej jej nie zauważa. no ale po co jak się ma ciepłe posadki, składki płyn? można pojechać w styczniu na małysza i zrobić sobie fotkę z krzakiem na festynie z jakiejkolwiek okazji np. zasadzenia pierwszego ziemniaka... |
|
|
|
|
 |
|
|
Bolecc

|
Wysłany: Sro Lis 09, 2005 11:08 am
|
|
|
| Tak długo jak bedzie stare kierownoctwo w zwiazkach nie możemy liczyć na nich pod żadnym względem . Przydałaby sie ankieta "kto chce aby odwołać stare kierownictwo zwi?zków " ? |
|
|
|
|
 |
rybak

|
Wysłany: Sro Lis 09, 2005 7:00 pm
|
|
|
Nie jestem żadnym Karolem tylko po prostu my?lę realnie.I wierzcie mi też bym chciał więcej zarabiać tylko mam ?wiadomo?ć tego że raczej kiepsko widzę nasze podwyżki.I takie s? na dzisiaj polskie realia.
A co do pracy w tej firmie to mogę tylko stwierdzić na własnej skórze że jest coraz gorzej.I jak pomy?lę co będzie przy Meriwie i 60 autach na godzinę to zaczynam nie chcieć jej robić. |
|
|
|
|
 |
zuber

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 11:41 am
|
|
|
no to Karolu po co wyjeżdżasz z tekstem o krowach jedn? z form robienia czego? jest mówienie gło?no o tym co nam się niepodoba. ty chciałby? abym sprzedawał pomysły na zmiany na forum a te cwaniaki z S się potem pod to podepn? i powiedz? że to oni zrobili. tak jak próbuj? przypisać sobie zasługi za "bonus" trzeciozmianowy. |
|
|
|
|
 |
Bolecc

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 11:52 am
|
|
|
| Tak za niedługo beda gadać że to dzieki nim postawiono fabryke w gliwicach a dla wytrwałych zwiazkowcow jak co roku bilety na Malysza |
|
|
|
|
 |
rybak

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 5:31 pm
|
|
|
| zuber napisał/a: | no to Karolu po co wyjeżdżasz z tekstem o krowach jedn? z form robienia czego? jest mówienie gło?no o tym co nam się niepodoba. ty chciałby? abym sprzedawał pomysły na zmiany na forum a te cwaniaki z S się potem pod to podepn? i powiedz? że to oni zrobili. tak jak próbuj? przypisać sobie zasługi za "bonus" trzeciozmianowy. |
Nie chwal się tym bonusem bo nawet SCG dostało więcej za Zafirę od nas.
A zamiast mówić gło?no to weĽ sprawy w swoje ręce i załóż zwi?zek forumowiczów.Będę pierwszym jego członkiem.Do dzieła |
|
|
|
|
 |
foton

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 7:15 pm
|
|
|
UWAGA UWAGA
OD 14 LISTOPADA W "S" ZAPISY NA SKOKI BANGI 150 m
tylko w " S " dodatkowy zastrzyk adrenaliny za jedyne 1% twoich dochodów ilo?ć miejsc nieograniczona |
|
|
|
|
 |
Marillion

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 7:25 pm
|
|
|
| Panowie nie narzekajcie, co jak co ale mamy najlepszego brokera ubezpieczeniowego w Gliwicach takich super ubezpieczeń to nam nikt nie załatwił. Ciekawe z czego nasz przewodmicz?cy ma większy profit ? Czy z prowadzenia zwi?zku, czy też z działalno?ci brokerskiej. (apropo w zwi?zku kiedy? byłem ale jako? przewodnicz?cy mnie nie przekonał do dalszej wspólpracy) |
|
|
|
|
 |
|
|