|
Nie podoba mi się gospodarka rabunkowa w GM!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Fantomas

|
Wysłany: Pią Lis 25, 2005 8:39 am Nie podoba mi się gospodarka rabunkowa w GM!!!
|
|
|
Panie, Panowie
Sprawa jest taka, może nie wszyscy wiedza co w wielu przypadkach jest przyczyn? awari, na poszczególnych działach, może szefostwo ( czytaj RR ) nie wie jak jego ludzie generuj? straty, może Mu podpowiemy i opowiemy?
Zakładam, że to czyta nasz Naczelnik i może wyci?gnie jakie? wnioski, bo przecież to my widzimy co jest NOK
Przykłady przestoi generowanych na życzenie poziomu 6 i wyżej:
Press: awaria prasa 2 na życzenie - powód - wycofano nadgodziny podczas których ludzie mogli wykonać naprawę, potencjalne skutki oprócz przestoju, który był, to zatrzymanie body, ale to ryzyko zapewne wzięto pod uwagę. Inne koszty to zamiast trzech osób z PM ( utrzymanie ruchu ) załoga lini plus Utrzymanie matryc plus Utrzymanie maszyn plus GL, no ale i to jest opłacalne nie?
Ostatnio Lakiernia!!!
Może wła?ciciele rejonu opowiedz? nam jak się wykonuje remont w założonym czasie a jak robi partyzantkę bo trzeba fedrować ?
Gospodarka rabunkowa to pojęcie chyba znane naszemu RR ale nie jest to to o czym marzymy.
Braki narzędzi na montażu czy innych wydziałach to norma
Ale bez remontów i przegl?dów doprowadzimy
( czytaj DOPROWADZICIE ) do sytuacji w której ilo?ć przestoi będzie powodowała iż nas zamkn? jako nierentowny stary zakład w którym doprowadzono do ruiny maszyny. ufff!
My możemy pomagać dbać o nasz sprzęt, bo Wiecie, że załoga potrafi wiele, ale nie mamy wpływu na decyzje odgórne!!!
Piszcie Bracia i Siostry niech RR wie, że koszty s? generowane i elita tej firmy nie dba o ich eliminację a my to widzimy |
_________________ Nie wszystko złoto co się ?wieci, nie wszystko miłe co jest prawd?... |
|
|
|
|
 |
|
|
burza na forum

|
Wysłany: Pią Lis 25, 2005 8:59 pm
|
|
|
| hehehe .. a utrzymanie ruchu na GA jezdzi sobie tylko na rowerkach ...a do jednej awarii przyjezdzaja w szesciu! hehe.. a stawke maja bardzo wysoka .. jaka by byla oszczednosc jak by ich bylo mniej.. wybrac tych najlepszych i po sprawie a reszta na linie!!!! |
_________________ Zauroczenie przechodzi w normalno?ć kiedy u?wiadamiasz sobie, że Twój ideał sra tak samo jak każdy inny ?miertelnik |
|
|
|
|
 |
Fantomas

|
Wysłany: Sob Lis 26, 2005 10:37 am
|
|
|
| burza na forum napisał/a: | | hehehe .. a utrzymanie ruchu na GA jezdzi sobie tylko na rowerkach ...a do jednej awarii przyjezdzaja w szesciu! hehe.. a stawke maja bardzo wysoka .. jaka by byla oszczednosc jak by ich bylo mniej.. wybrac tych najlepszych i po sprawie a reszta na linie!!!! |
My?lę, że karta pracy dla Utrzymania ruchu jest bardzo dobrym pomysłem. Rozliczać się powinno z czasu jak nas z wyników. Nie da się?
Bzdura jak się znacie ( czytaj INŻYNIEROWIE PROCESU itp ) to wszystko się da rozliczyć.
Noo chyba , że sie nie znacie
Mamy wykłady o kosztach a gdyby im dać trochę innej pracy to pewnie by sobie zarobili na kasę dużo wydajniej.
Nie powiem jak jest poż?dny młyn to s? dobrzy i tyle ale u nas się nic nie psuje, przecież mamy planowanie TPM itd.
No |
_________________ Nie wszystko złoto co się ?wieci, nie wszystko miłe co jest prawd?... |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Sob Lis 26, 2005 3:41 pm
|
|
|
a la wam powiem tak:
1 - lakiernia 2 dni straty, bo sie zpipcyl jakis wentylator, potem znow strata bo ktos nie chcial aby wal wywazono - 12mm bicia poza tolerancja (wyglada na celowe swiadome dzialanie przeciwko firmie ) i nie bylo to dzialanie poziomu 6 GL ino wyzej
2 - narzedzia bylo kiedys spotkanko kanciaty stol i co i nic wala to dalo paru ludzi sie odezwalo i RR zadnych konsekwencji nie wyciagna z tematu natomiast ci ktorzy odwazyli sie przy nim ponarzekac mieli prze....ne u szefostwa a narzekali nie TMrzy nie TLrzy tylko GLe dziwne ale prawdziwe
3 - wydaje mi sie coraz czesciej ze poza TM/TL/GL to ci na stolkach wyzej nie maja pojecia co to produkcja , problemy ludzkie i pozostale oczka cyframi zarosly byle sie wykazac przed centrala w zurichu
4 - calkiem niedawno widzialem info o akumulatorach uzywanych do wkretarek ich uzywalnosc to 3 mce a koszt 400pln, wkretarki 1500pln, ja pier...ole za 2tys to sie oplaca 40 toytoy kupic w sumie itak na dluzej starcza i nie bedzie zal wyciepnac
5 - daje TL gwintownik i mowi ostroznie bo kosztuje na naszym magazynie prawie 100 , nooooo se mysle ze to juz nie sa zarty bo za 100 to se kupie caly pieprzony zestaw takich samych gwintownikow
Panie RR z takimi przykladami to my daleko nie zajdziem a mozna ich mnozyc setkami |
|
|
|
|
 |
Bolecc

|
Wysłany: Sob Lis 26, 2005 6:43 pm
|
|
|
| Ja widziałem ostatnio jak TL kazał robić TPM membrom tylko na całym wydziale były trzy miotły a membrów jest ponad 20 |
_________________ Nikt nie mówił że bedzie sprawiedliwie |
|
|
|
|
 |
Niemoc

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 10:13 am
|
|
|
| Kupno kosmicznie drogich narzędzi to nie wszystko..Co sobotę w prawie każdej grupie na TPM przychodzi trzech membrow (chwała im za to) i sze?ciu TLi ł?cznie z GLem.Oczywi?cie nie na TPM tylko pono maj? jakie? "papiyry"do zrobienia...Czy ja się mylę czy oni dlatego w tygodniu nie musz? pracować żeby wła?nie zrobić "papiury"??? No ale za setki to każdy chętnie przyjdzie posiedzieć w group roomie... |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 11:07 am
|
|
|
| co do papierow jesli rzeczywiscie je robia to jest ok bo normalnie w czasie produkcji to czasu na to nie ma i to jestem w stanie zrozumiec |
|
|
|
|
 |
Fantomas

|
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 3:05 pm
|
|
|
Nie rozumiem tego, że robi? papiery w sobotę skoro jak mówicie w tygodniu
się obijaj?
Niech przyjd? na press tu Tl-ki, musz? to zrobić w tygodniu bo nawet na remonty smutas nie daje nadgodzin, a potem mamy przerwy rotacyjne itp. lub postoje planowane na usunięcie awarii, które powstały na pro?bę dowództwa |
|
|
|
|
 |
|
|
4pack

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 4:09 pm
|
|
|
| Jezeli tl nie jest w stanie zrobić papierkowej roboty w czasie normalnej dniówki to znaczy że ma żle zorganizowany czas pracy.Trzeba takiemu kolesoiwi zrobić warsztaty i dokładnie rozliczyć go z każdej minuty.No gl pokazcie za co wam płac?. |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 7:32 pm
|
|
|
nie wiem jak u was panowie i panie ale u mnie jak GL wpadnie na linke "opierdzieli" TLi na wciska im zadan to omalo TM-row nie prosza o wsaprcie.
ostatnio na wlasne oczy widzialem i slyszalem jak operniczl TLa za to ze w kule tnie, ze babole puszcza, ze zawolno na andon reaguje i dal mu ostatnie ostrzezenie, ech az milo |
|
|
|
|
 |
bigiel

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 11:20 am
|
|
|
4pack masz mylne pojecie na temat pracy tl. komus w zespole nie wyszly zgrzewy i masz maly spacer po linii, ktos wali zgrzewara jak cepem po panelu i robi sie wesolo czasami lepiej wskoczyc na linie i robic kropki a problemami niech sie zajmnie ktos inny |
|
|
|
|
 |
4pack

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 6:05 pm
|
|
|
| Oj bigiel to ty jeszcze mało widziałe?.Tle najczę?ciej stoj? opieraj?c sie o wszystkie możliwe podpórki i łokcie maj? aż sine od tej "pracy" Jak im sie już zdarzy pobiegać po lini za jakim? problemem to od razu musz? wypić z 5 kaw[najlepiej darmowych] po ze słabo?ci mog? wykorkować po 8 godzinach tej "intensywnej" harówki. |
|
|
|
|
 |
calos

|
Wysłany: Sob Gru 17, 2005 3:02 pm 4pack
|
|
|
| Jestes gamon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
 |
4pack

|
Wysłany: Sob Gru 17, 2005 3:52 pm
|
|
|
| calos- masz jakies kompleksy? |
|
|
|
|
 |
marsss

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 8:49 pm
|
|
|
| Ja na temat oszczednosci.Widzialem kiedys fakture wystawiona przez Premier za zamontowanie czterech zestawow swietlowek i jednego gniazdka na kwote ok.7000 zl.Sprawdzalem nie byly ze zlota.Za co oni tyle kasy biora?Skad te ceny?Ja bym je zamontowal za 700 zl. |
|
|
|
|
 |
|
|