PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Najazd na związki
Autor Wiadomość
Welder 

Dział: Body
  Wysłany: Sro Mar 14, 2007 4:39 am   Najazd na związki

Większość wypowiadających się tu na temat związków zawodowych w GM ma o nich raczej krytyczne zdanie(delikatnie powiedziane :grin: ), że niby nic nie robią, nie warto wstępować itp., itd... A może warto właśnie wstępować i wymusić na szefach solidarności żeby w końcu ruszyli dupy i zaczęli coś dla załogi robić. Zawsze można wybrać innych szefów albo też olać Solidarność i utworzyć inne związki zawodowe które będą lepiej reprezentować załogę??? Może któryś z panów "krytykantów" spróbuje wziąć sprawy w swoje ręce i pokazać jak to się robi:?:
Większa liczba członków zwiększa szanse na osiągnięcie tego o czym mówi prawie cała fabryka czyli wzrost płac i poprawa warunków pracy. Jak nie będziemy ich popierać i jednoczyć się w naszej wspólnej sprawie to na pewno nic się nie zmieni w tym zakładzie.
Czytałem teksty że jak się uda zrealizować choćby część postulatów, to "kolesie" z Solidarności sobie przypiszą zasługi... Jeśli staniemy murem za wystosowanymi przez nich żądaniami to ewentualny sukces będzie naszą wspólną zasługą, a nie samego zarządu związku... A mnie np. wali to że koleś w ten sposób chce sobie zapewnić stołek na następną kadencję, dla mnie ważne jest że być może uda się coś zmienić w zakładzie. Ktoś musi być szefem związku i grzać dupę w G5 a reszta i tak będzie dalej zapier...ać na lini, ważne by te 8h dziennie spędzane w pracy były przyjemniejsze... :grin:
Każdy może gadać że oni nic nie robią itp., ale każdemu wolno też zapisać się i zmienić tych
"nierobów".
Ja osobiście nie należę do związków, ale jak najbardziej popieram żądania z którymi wystąpili do dyrekcji. Słuchając opinie ludzi na hali, prawie każdy popiera te żądania bez względu czy należy czy nie... Może warto zaprzestać krytyki do czasu kiedy się okaże czy
uda się im coś zrobić czy przystaną na ochłapy proponowane przez RR i spółkę.
Ja postanowiłem sobie, że jeżeli coś uda się zrobić i rzeczywiście się coś poprawi to się do związku zapisze...
Nie mam tak długiego stażu w GM żeby się wypowiadać na temat wcześniejszych dokonań związkowców, ale opinie "starych" membrów są różne i ZA i PRZECIW, więc jestem po środku... :wink:

wiarus 

Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 3:07 pm   

Nareszcie jakiś rozsądny głos. Podzielam twoje zdanie. :!:

zafir'ek 

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 9:10 pm   

Może i cel szczytny, ale wierz mi kolego, że jak przyjdzie co do czego to nikt się nie wychyli. Wielu jest takich co maja duzo do powiedzenia tzw. mocni w gebie, ale jak przyjdzie do dzialania to nie mają odwagi nosa wyścibić ze swej nory. I mowiąc szczerze dziwi mnie to bardzo, bo to przecież o nas chodzi! O kase, która nam sie należy za ten za...dol. Dlatego uwazam, ze panowie zwiazkowcy za pozno sie zabrali za ratowanie swoich ty...ow. Znam wielu, ktorzy juz dawno stracili do nich zaufanie i chocby niewiem jakich argumentow uzyli to nie przekonaja.

skalpel 

Dział: GMMP
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 10:15 pm   

no czuję sie wywołany do tablicy bo jakby nie patrzeć to chyba ja najbardziej krytykuje ich działania. a więc tak:

Welder napisał/a:
Większość wypowiadających się tu na temat związków zawodowych w GM ma o nich raczej krytyczne zdanie(delikatnie powiedziane :grin: ), że niby nic nie robią, nie warto wstępować itp., itd... A może warto właśnie wstępować i wymusić na szefach solidarności żeby w końcu ruszyli dupy i zaczęli coś dla załogi robić. Zawsze można wybrać innych szefów albo też olać Solidarność i utworzyć inne związki zawodowe które będą lepiej reprezentować załogę???

to że wystpują ze związku jest właśnie efektem tego że do tej pory nic nie robili tylko kryli swoje zady. ci którzy wystąpili stwierdzili poprostu że nie da się tego betonu ruszyć. a żeby nie być gołosołownym zapytaj gorbiego. on co prawda należy nadal ale może ci coś rozjaśni w tej kwestii. co do innych związków to jakoś ludzie nie kwapili się aby je organizowac mimo że akcja była prowadzona (poczytaj forum) poza tym ten "kolega" z G5 dość skutecznie obrzydził ludziom takie działanie i nie chodzi tu o RR.

Welder napisał/a:
Może któryś z panów "krytykantów" spróbuje wziąć sprawy w swoje ręce i pokazać jak to się robi:?:

a pamiętasz akcję talony na zupę :?: jak nie to popytaj.

Welder napisał/a:
Większa liczba członków zwiększa szanse na osiągnięcie tego o czym mówi prawie cała fabryka czyli wzrost płac i poprawa warunków pracy. Jak nie będziemy ich popierać i jednoczyć się w naszej wspólnej sprawie to na pewno nic się nie zmieni w tym zakładzie.

przez wiele lat mieli kredyt zaufania ale go skutecznie przepuścili. widze młody jesteś więc nie pamiętasz kto nas w ten kanał raczył wpakować. teraz nagle ma być ojcem opatrznościowym. wybacz ale to chyba jakis żart i to mało śmieszny. nigdy nie raczyli nas zapytać "co o tym myślimy :?: " a nie raz mieli na szansę jednak uważali że jako "wybrańcy" nikogo o zdanie pytać nie muszą teraz jednak pali się pod tyłkiem więc coś trzeba zrobić. tyle że tu juz nie wystarczy zwykłe przepraszam nie mieliśmy racji. rozwiązaniem byłoby gdyby faktycznie wywalczyli to co teraz obiecują i od razu podali cały zarząd do dymisji i rozpisali nowe wybory. warunek jednak oni juz w nich nie startują.

Welder napisał/a:
Czytałem teksty że jak się uda zrealizować choćby część postulatów, to "kolesie" z Solidarności sobie przypiszą zasługi... Jeśli staniemy murem za wystosowanymi przez nich żądaniami to ewentualny sukces będzie naszą wspólną zasługą, a nie samego zarządu związku...

bo taka jest prawda. jeszcze raz odwołam się do "akcji talony". to co jest w tych postulatach to w znacznej mierze głos załogi z hali, również z tego forum. dopiero teraz zakumali chyba, że jak dalej będą tak lecieć w kulki to taczki będą ale... dla nich.

Welder napisał/a:
A mnie np. wali to że koleś w ten sposób chce sobie zapewnić stołek na następną kadencję, dla mnie ważne jest że być może uda się coś zmienić w zakładzie. Ktoś musi być szefem związku i grzać dupę w G5

nie tak całkiem. dla ciebie może tak dla wielu z nas nie ponieważ już kilkakrotnie mieliśmy przykłady zlania nas totalnego właśnie przez imć SC. i jeśli ktoś chce się mienić moim przedstawicielem to ja mam prawo wymagać aby mówił również moim głosem zawsze a nie tylko wtedy gdy mu się grunt usuwa spod nóg.

Welder napisał/a:
Każdy może gadać że oni nic nie robią itp., ale każdemu wolno też zapisać się i zmienić tych
"nierobów".

niestety nie jest to takie proste oderwać pijawki od ciała. w tym wypadku nie pomaga nawet sól :)

Welder napisał/a:
Ja osobiście nie należę do związków, ale jak najbardziej popieram żądania z którymi wystąpili do dyrekcji. Słuchając opinie ludzi na hali, prawie każdy popiera te żądania bez względu czy należy czy nie... Może warto zaprzestać krytyki do czasu kiedy się okaże czy
uda się im coś zrobić czy przystaną na ochłapy proponowane przez RR i spółkę.

ja też popieram postulaty ale nie wszystkie mi się podobają, niektóre jednak wyglądają tak jakby specjalnie tam były aby całą tę akcję pogrzebać.
to nie jest również krytyka dla samej krytyki. wielokrotnie było tu pisane co jest zrobione źle.

Welder napisał/a:
Ja postanowiłem sobie, że jeżeli coś uda się zrobić i rzeczywiście się coś poprawi to się do związku zapisze...

każdy ma wolny wybór. z tym że nie koniecznie trzeba należeć aby mieć wpływ na to co dzieje się w zakładzie. oni poprostu powinni słuchać a nie robili tego przez parę lat. za to bardzo skutecznie dzielili nas na MY i WY. jeśli słysze że powinienem się zamknąć bo nie należę to tak jakbym słyszał mam ciebie i twoją opinie w du... a to mi się nie podoba. nie ma przymusu wstępowania do jakiejkolwiek organizacji tylko po to aby wyrażać swoje zdanie. do wyborów parlamentarnych równiez idziesz mimo że nie należysz do żadnej partii i twój głos jest tak samo ważny jak głos oddany przez kogoś kto należy. tu przez pare lat niestety o tym zapomniano. jeśli działania związku są słuszne to niezależnie od tego czy należę czy nie będę je popierał ale jeśli działania są szkodliwe dla załogi to nie pozwolę sobie zakładać knebla tylko dlatego że SC czuje się kimś lepszym bo jest członkiem zwiazku.

wiarus 

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 10:43 pm   

skalpel napisał/a:
ja też popieram postulaty ale nie wszystkie mi się podobają, niektóre jednak wyglądają tak jakby specjalnie tam były aby całą tę akcję pogrzebać.

Mama prośbę jesli możesz to napisz o które Ci chodzi

Mam wiele szacunku do Twoich wypowiedzi,a także do Twojej aktywności na forum(całkiem poważnie)
Ale jak myślisz czy ciągłe rozpamiętywanie przeszłości coś zmieni?
Może jednak warto spojrzeć do przodu????
Jeśli nie wykorzystamy jednomyślności załogi teraz,to myślę że następnej takiej szansy może już nie być.
Dodam że pracuje tu od początku i jestem zwykłym membrem,i" tylko" członkiem związku(chociaż przyznam że pare razy miałem ochotę się wypisać)
Pozdrawiam.

skalpel 

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 10:51 pm   

wiarus napisał/a:

Ale jak myślisz czy ciągłe rozpamiętywanie przeszłości coś zmieni?

z przeszłości trzeba wyciągać wnioski aby nie popełniać tych samych błędów.

wiarus napisał/a:
Jeśli nie wykorzystamy jednomyślności załogi teraz,to myślę że następnej takiej szansy może już nie być.

ja nie powiedziałem że nie. tyle ze określam warunki brzegowe jaki powinny być spełnione.

GORG 

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 11:15 pm   

Ale każdy byłby zadowolony jakby dostał co najmniej 250 zł na rączkę czyż nie ????????

Welder 

Dział: Body
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 1:49 am   

wiarus napisał/a:

Jestem tego samego zdania... :) Teraz jest okazja by coś w tym zakładzie zmienić, żeby te wszystkie "szychy" pierdzące w wygodne stołki w G5 zauważyły, że na "dole" jest coraz gorzej... :mad:

memberek 

Dział: body
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 4:46 pm   

Od wczoraj zaczął się spór zbiorowy.Zobaczymy jak związki teraz pociągną ten wózek...Jeżeli się wycofią albo zmienią swoje dotychczasowe postanowienie może to być zgubne dla związków bo ludzie przestaną już ufać związkom,stracą zaufanie i napewno słów przewodniczącego nikt na poważnie nie będzie brał.Ludzie się odwrócą od związków i zaczną występować ze związków..Więc :pożyjemy zobaczymy....

GORG 

Wysłany: Sob Mar 17, 2007 10:54 pm   

Teraz jest pytanie jak ludzie to widzą
bo odwrotu nie ma

constantine 

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 6:14 pm   

Moim zdaniem trochę za szybko to wszystko się dzieje, tyle czasu cisza, spokuj a tu proszę lawina ruszyła, obawiam się żebyśmy odłamkami nie dostali, ale jestem dobrej myśli. :???: :???:

wampirzek

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 8:09 pm   

constantine napisał/a:
Moim zdaniem trochę za szybko to wszystko się dzieje, tyle czasu cisza, spokuj a tu proszę lawina ruszyła, obawiam się żebyśmy odłamkami nie dostali, ale jestem dobrej myśli. :???: :???:

co ty opowiadasz
teraz dopiero do nich dotarlo ze te ciagle zaciskanie pasa
musialo w koncu doprowadzic do pekniecia
no i peklo teraz sie boja na gorze zeby ich wlasne g**no nie ochlapalo
bo od smrodu ostatnio az nosy im wykrzywilo
robia spedy GLi zeby oni cos poradzili na to i zeby z ludzmi gadali
widac ze nadal kierownictwo jest w szoku
bo nawet nie potrafieja zrozumiec ze GLe tez juz tego dosc maja

vigo0 

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 7:30 am   

Panowie, z tego co wiem od dzisiaj mamy spór zbiorowy z dyrekcją GMMP i to nie zależy od władz związku jak to się skończy tylko od zwykłych membrów takich jak ja. Odpowiedzcie sobie czy wrazie czego będziecie strajkować bo ja tak. A jak nie jesteście gotowi to lepiej się niewypowiadajcie bo obojętnie jakie związki będą bez załogi nic nie zrobią.

memberek 

Dział: body
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 7:43 am   

vigo0 napisał/a:
Panowie, z tego co wiem od dzisiaj mamy spór zbiorowy z dyrekcją GMMP i to nie zależy od władz związku jak to się skończy tylko od zwykłych membrów takich jak ja. Odpowiedzcie sobie czy wrazie czego będziecie strajkować bo ja tak. A jak nie jesteście gotowi to lepiej się niewypowiadajcie bo obojętnie jakie związki będą bez załogi nic nie zrobią.

Ja bardziej obawiam się chłopaków z Adecco i tych którzy mają umowy do końca kwietnia.Oni na bank nie będą strajkować,a niektórzy którzy mają umowy na stałe też się wyłamią.Ja wolałbym najpierw referendum z pytaniem Czy jesteś za strajkiem??To zobrazuje jak to wszystko wyjdzie..

skalpel 

Wysłany: Pon Mar 19, 2007 10:45 pm   

sorki ale w dużej cześci to ich wina tzn. Solidarności. jak kiedyś zapytałem guru dlaczego tak nas orżneli w negocjacjach to usłyszałem że takie sa warunki ekonomiczne w Polsce a szczególnie w naszej najbliższej okolicy i to on nie kto inny mi wtedy powiedział ze za bramą czeka tysiace ludzi aby tu pracować. ciekaw jestem czy teraz Bochum i inni oflagują się na znak solidarności z naszym zakładem :?: :)

Odpowiedz do tematu