|
Najazd na związki |
| Autor |
Wiadomość |
rybak

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 7:54 am
|
|
|
| Tu byś się mógł zdziwić. Jak we Fiacie walczyli o podwyżki to włosi ich popierali. |
|
|
|
|
 |
|
|
skalpel

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:30 pm
|
|
|
| rybak napisał/a: | | Tu byś się mógł zdziwić. Jak we Fiacie walczyli o podwyżki to włosi ich popierali. |
nas pewnie Niemcy też będą popierać bo to w tej chwili im nawet na rekę i wcale mnie to nie zdziwi. |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 7:28 am
|
|
|
sek w tym ze teraz sie pogrążymy w oczach szefostwa GME
bedziemy pewnie uwazani za niestabilna zaloge
a to moze w konsekwencji doprowadzic do sporego kryzysu dla nas
osobiscie nie mial bym nic przeciwko aby poczekac do wrzesnia
zobaczyc co nam zaproponuja a dopiero potem spierac sie czy tez strajkowac
no ale skoro sie sprawa rypla to trudno
efekt bedzie taki ze referendum ktore bedzie pokaze ze 50% zalogi jest za
rzeczywiscie zastrajkuje moze 30%
chocby z tego powodu ze
1. za czas strajku nie dostaniemy kasy
2/3 ludzi za 50 dych jaja by se dalo ogolic
2. strach przed ewentualna zemsta rr nie pozwoli
logika rynku a raczej jej brak spowoduje to ze wszystkim zakladom na zachodzie bedzie na reke nasz spor jak narazie wszyscy maja nam za zele ze w nas sie inwestowalo a wnich nie
wlasciciele juz inaczej na nas spojrza i skonczy sie przychylnosc zachodu dla nas trza sie liczyc z perspektywa ze wielu straci prace predzej czy pozniej a w domysle da mu sie do zrozumienia-masz co chciales a slawek sie wtedy wypnie jak to robil nieraz |
|
|
|
|
 |
rybak

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 8:53 am
|
|
|
| Te wampirzek to może zgłosisz się że Ty chcesz by Ci obniżyli pensję o 1000 zł aby tylko zyskać przychylność GME. |
|
|
|
|
 |
point

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 4:33 pm
|
|
|
WAMPIRZEK!!!!!!!!
Albo jesteś tak beznadziejnie G...I albo jesteś TL,GL.SM ???? Zacytuje teraz twoje słowa "sek w tym ze teraz sie pogrążymy w oczach szefostwa GME .........." Więc te słowa pokazują jakim jesteś dupowłazę , osobą bez swojego JA ,idż do G5 i przeproś dyrekcje....Panowie ZWIąZKOWCY z przykrościa musze stwierdzić że w tym zakładzie takich matołów jest bardzo dużo, ale wierzę że uda nam się osiagnąć cel!!!Zycze tego WAM i wszystkim wporzadku ludziom!!! a WAMPIRZEK niech czeka do września na podwyżke.LUDZIE PAMIETAJCIE ZE NA GM NIE KONCZY SIE ZYCIE!!!!!No chyba ze ktoś jest po zawodowce i jest teraz SM !!!! |
|
|
|
|
 |
bombelek

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 6:20 pm
|
|
|
| Ja jak najbardziej jestem za większą kasą i poprę każdy protest. Jesteśmy naj... to powinno się to na kasę przełożyć. Z drugiej jednak strony to związki zachowują się nie poważnie. No bo jeśli się podpisuje jakieś porozumienie to pózniej nie powinno się go łamać. Jakby nie patrzeć; umowa to umowa. Jak każdy z Was traktowałby kogoś kto nie dotrzymuje obietnic? Nie pamiętam aby RR coś nam obiecywał i On się wywiązał, natomiast związki tłumaczyły na łamach swego organu prasowego o słuszności "Porozumienia Zafira". Więc tak obiektywnie patrząc Solidarność swymi żądaniami robi sobie z gęby cholewę. |
|
|
|
|
 |
wiarus

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 7:19 pm
|
|
|
| Wydaje mi się ,żę to jednak dyrekcja złamała pierwsza porozumienia (m.in chorobowe).Poza tym z tego co pamiętam porozumienie było chyba podpisyweane gdzieś w połowie roku przed wejściem Zafiry. |
|
|
|
|
 |
skalpel

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 9:36 pm
|
|
|
panowie po co ta kłótnia kazdy z was ma trochę racji. w ubiegłum roku gdy pojawiły się pierwsze oznaki niezadowolenia załogi z płac, to nie kto inny jak Sławek tłumaczył ze podwyżki sa takie bo tak mówi umowa a raz danego słowa nie powinno się łamać. teraz nagle zmienił front o 180st. dlaczego ja sądze że dlatego iż wiele osób mu ubyło przez ten rok ze związku a powodem było właśnie niezadowolenie z jego działań.
RR cały czas powtarza że jesteśmy the best, tyle że nic z tego nie wynika dla nas. nie da się pracować za good joby. przeciez trzeba jeść i utrzymać rodziny. jakies małe gesty w postaci dodatkowych bonusów to tylko na otarcie łez.
w porozumieniach płacowych nie ma mowy o zasadach liczenia chorobowego ale oni chcieli i tak nas orżnąć. przecież rozliczanie premii kwartalnie dawało im zysk. to co nam dodali w ubiegłym roku w tym chcieli sobie odbić. poza tym to nie chciałbym nic mówić ale to ludziom nie pasuje system premiowania i się wiecznie na niego skarżą. oni to tylko podłapali a że chcieli nas na tym przekręcić. no cóż może mysleli ze my jednak nie potrafimy liczyć procentów
wampirzek równiez ma częściowo rację. taka sytuacja jak jest obecnie wcale nie robi nam renomy w Zurichu tu trochę trzeba wejść w ich sposób myślenia. skoro ktos raz złamał słowo to zrobi to jeszcze raz a potem znowu i tak ciągle. z takim partnerem nie robi się biznesu. pracownikom w niemczech tez to pasuje bo nie tylko tracimy w oczach szefostwa to jeszcze pokazujemy że dlaczego oni mają się deklarować z obniżaniem zarobków po to aby nam dołożono
ale nie da się ciągle żyć obietnicami że w 2015 będzie lepiej. co mam teraz włożyc do gara obiecanki marzenia gaz, prąd, benzyna nie czeka na podwyżki do 2015 tylko drożeja już dziś. popełniono wiele błędów w czasie negocjowania naszych podwyżek. pierwsza to ta że przyjeto za podstawę to co podaje GUS. można było utworzyć własny koszyk i na tej podstawie dokonywać podwyżek. co z tego że szyny kolejowe tanieją o 20% jak w tym czasie chleb zdrożał o 30% ja nie jestem rdza nie jadam żelaza w stanie surowym. nie zrobiono żadnych aneksów ani nie było żadnej furtki tylko sztywno przyjęto okres do 2008. sytuacja polityczna i gospodarcza świata nie jest obecnie na tyle stabilna aby pakować się w długoterminowe umowy płacowe. wystarczy przeciez jeden popapraniec obiązany dynamitem i po zawodach. a o tego typu idiotów nie trudno obecnie.
z drugiej strony w jaki cudowny sposób 21 postulatów zmieniło się w jeden czyżby kasa miała rozwiązać wszystkie problemy dlaczego związek nic nie mówi co potem ja bym chciał wiedzieć jakie sa plany na np. negocjacje. teraz przypomina mi to trochę rzymskie igrzyska dla gawiedzi aby odwieść jej uwagę od spraw ważnych. 5stów piechotą nie chadza ale...
i taka uwaga na koniec. po co znowu zaczynacie się dzielić. myślicie że TL, GL a nawet SM tak totalnie się różnią od TM jeśłi ktoś ma inne zdanie niż wasze to nie znaczy od razu że jest wyżej w tej firmie albo jest dupowłazem. ON ma poprostu inne zdanie i już. ma do tego prawo. |
|
|
|
|
 |
|
|
GORG

|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 9:39 pm
|
|
|
| Te kolego point a jak ktoś jest TL w tej firmie to znaczy że nie popiera i nie chce podwyżki chyba strasznie się pomyliłeś , widzę że jak ktoś ma wyższe stanowisko w tym zakładzie od ciebie to już jest BE....... tak??????????? |
|
|
|
|
 |
wampirzek

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 8:52 pm
|
|
|
| point napisał/a: | | LUDZIE PAMIETAJCIE ZE NA GM NIE KONCZY SIE ZYCIE!! |
no to wpir ...alaj
po co sie wogole wypowiadasz jak ci tu zle
to poszukaj czegos lepszego
idz np do fiata
albo za miedzą jest kilka zakladow za 1200 brutto
[ Dodano: Sob Mar 24, 2007 8:54 pm ]
| kitka napisał/a: | Z drugiej jednak strony to związki zachowują się nie poważnie. No bo jeśli się podpisuje jakieś porozumienie to pózniej nie powinno się go łamać. Jakby nie patrzeć; umowa to umowa. Jak każdy z Was traktowałby kogoś kto nie dotrzymuje obietnic? Nie pamiętam aby RR coś nam obiecywał i On się wywiązał, natomiast związki tłumaczyły na łamach swego organu prasowego o słuszności "Porozumienia Zafira".
Więc tak obiektywnie patrząc Solidarność swymi żądaniami robi sobie z gęby cholewę. |
i oto mnie chodzilo
lepiej to ujelas
pozdro
[ Dodano: Sob Mar 24, 2007 9:03 pm ]
| skalpel napisał/a: | myślicie że TL, GL a nawet SM tak totalnie się różnią od TM jeśłi ktoś ma inne zdanie niż wasze to nie znaczy od razu że jest wyżej w tej firmie albo jest dupowłazem. ON ma poprostu inne zdanie i już. ma do tego prawo. |
dokladnie popieram twoje zdanie
dodam do tego tylko tyle
w tym zakladzie nie jest az tak zle
znam gorsze i
niestety niektore padly dzieki krzykaczom
co z tego ze teraz cos dostaniemy
jak w perspektywie moze byc tak ze wywala nas z roboty
dzieki ele wole poczekac
rr obiecal to obiecal slowa dotrzyma
pozostaje kwestia czy bedziem zadowoleni czy nie |
|
|
|
|
 |
brawal

.gif)
Dział: Body
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 11:07 pm
|
|
|
| Cytat: | no to wpir ...alaj
po co sie wogole wypowiadasz jak ci tu zle
to poszukaj czegos lepszego
idz np do fiata
albo za miedzą jest kilka zakladow za 1200 brutto
|
Ciebie wampirzek trzeba by "sklonować" , ale tak w ilości hurtowej (ze 2000 , 3000 sztuk) a rr nie będzie miał żadnego problemu ze związkami zawodowymi . |
_________________ A kapusta rzecze smutnie: "Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie!" |
|
|
|
|
 |
wiarus

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 11:28 pm
|
|
|
| Brawo " brawal ". Właśnie miałem ochote napisać coś w podobnym tonie ale byłem zajety innym postem.Nie wiem jak długo " wampirzek " pracuje ale mysle ,że najstarsi słyszeli już duzo tych obietnic , próśb o zrozumienie i konieczności zaciskania pasa. |
|
|
|
|
 |
skalpel

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 11:49 pm
|
|
|
| wiarus napisał/a: | | Brawo " brawal ". Właśnie miałem ochote napisać coś w podobnym tonie ale byłem zajety innym postem.Nie wiem jak długo " wampirzek " pracuje ale mysle ,że najstarsi słyszeli już duzo tych obietnic , próśb o zrozumienie i konieczności zaciskania pasa. |
i wy chcecie coś wywalczyć jak się ze sobą dogadać nie potraficie |
|
|
|
|
 |
wiarus

|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 12:26 am
|
|
|
| wampirzek napisał/a: | | skalpel napisał/a: | | więc to żadna podwyzka tylko ta sama premia co obecnie tyle że rozłozona na raty. |
czuje sie wyru...any
kolejny powod zeby sie zdolowac tym co firma wyprawia
mogli by qr..wa choc powiedziec dlaczego tak poszarpali te kase, azreszta pewnie zrobili to bo.
1-dla naszego dobra
2-bo jak zapytano ludzi to tak wlasnie chcemy
3-w mysl starego przyslowi lepszy wrobelco 3 miechy niz bazant na siweta czy jakos tam
4-coraz wiecej ludzi zmusza sie podswiadomie zeby olac to cale towarzycho, zawsze jest to mozliwosc do zatrodnienia adekowcow i wykazania w ststystykach ze w oplu to w sumie malo kto pracuje bo pracownikow GM jak na lekarstwo (SCG, Adecco itp w rankingach ilosc ludzi na samochod sie nie podaje) - wiec maja sie czym wykazac
5-szefy moga se zadawac pytanie, a czemu sie qrw...a wszyscy zwalniaja, inaczej nie mieli by oczym myslec i wymyslali by wiecej glupot |
To cytat z innego Działu Sils->Podwyżki.
Ciekawi mnie co tak zmieniło poglądy kolegi.Chyba że to celowe działanie. |
|
|
|
|
 |
brawal

.gif)
Dział: Body
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 1:13 am
|
|
|
[quote]i wy chcecie coś wywalczyć jak się ze sobą dogadać nie potraficie [/qu
Mylisz się skalpel , ja z wiarusem już się "dogadałem"
A tok rozumowania wampirzka przypomina mi komunizm / faszyzm ( niepotrzebne skreślić ) w czystej postaci . |
_________________ A kapusta rzecze smutnie: "Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w zupie!" |
|
|
|
|
 |
|
|