PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Masówka
Autor Wiadomość
redbaron
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 08, 2007 4:06 pm   Masówka

We wtorek została zapowiedziana masówka przed budynkiem G-5 zorganizowana przez Sierpień 80. Nieoficjalnie wiadomo że działania te mają wspomagać związkowcy również z poza zakładu miedzy innymi górnicy.Chmmm mnie interesuje tylko jedna kwestia na ile nam zaszkodzą bo pomóc nam nie pomoga oberwując protesty górników a raczej ich przebieg to nie napawa mnie to jakimś większym optymizmem (zwłaszcza protysty górników sierpnia 80). Jeżeli chodzi o związki zawodowe tozawsze tak ale wolne ,niezależne . Niestety ostatnio powstała organizacja związkowa na naszym zakładzie żadnego z tych 2 kryteriów nie spełnia zwłaszcze to 2 tam władza jest scentralizowana by nie powiedzieć totalitarna prawie jak nie przymieżając w PiS .Więc mam prośbe piszcie i wypowiadajcie się co wy o tym myślicie .Gra idzie o nasze zarobki ale po trupach i na zgliszczach i działaniami wywrotowymi to raczej niczego nie osiągniemy więc nie wiem czy jak zwykle zameldować się na spotkaniu czy nie

robot nr.____:] 

Dział: Body
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 5:29 pm   

jak dla mnie ta masówka nie powinna się odbyć jak to jest ze związek liczący 7 osób organizuje masówkę ????? bez wczesniejszego uzgodnienia tego z innymi zwiazkami ???

aleee pewnie o to chodziło komuś kto "zakładał" ten "związek" zeby skłócić ludzi na zakładzie i wszystko idzie w tym kierunku....

skalpel 

Dział: GMMP
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 6:38 pm   

czyzbyście byli forpocztą Sławusia :?: robicie to za friko czy dostaniecie darmowe bilety na puchar świata w Zakopanem :?:

nawaron 

Wysłany: Czw Lis 08, 2007 6:57 pm   

Dziwna sprawa że nagle ktoś zaczyna krytykowac poczynania Sierpnia'80. macie może jakies dowody na to ze ten związek został założony przeciwko załodze :?: czy może to propaganda Sławomira Ciebiery :?: chciałbym zaznaczyc że masówka ma się odbyć 13 listopada a wczoraj Sławus ogłosił wszem i wobec że tego dnia startuja mediacje z dyrekcją. o powołaniu mediatora dyrekcja nie raczyła powiadomić WZZ Sierpień'80 chociaz jest on jedną ze stron spsoru. czyżby Sławuś chciał pod stołem dogadac sie z RR i kolejny raz wystawić do wiatru załogę mówiąc że się nie dało więcej ale dzieki temu wzrośnie zatrudnienie i dostaniemy deltę :?: dlaczego Solidarność w swojej gazetce wspomina lakonicznie o sporze a cała reszta to jakieś pierdoły :?: czy to Sławus trafił na dywanik i jest straszony obniżeniem premii za ostatnie półrocze, jeśli nie przestanie pisać o Dyrekcji w gazetce :?: czy może przewodniczący Sierpnia :?: no panowie redbaron i robot nr macie może coś do powiedzenia w tej sprawie :?:
Na masówkę zgodziły się wszystkie związki a to co zrobił teraz Ciebiera to wyłamywanie się z szeregu

r754 

Wysłany: Czw Lis 08, 2007 7:10 pm   

No coż też słyszałem ten tekst. Ktoś z władz Solidarności mówił ,że z nimi nic nie było uzgadniane. A to ,że niby przyjęli zaproszenie to nie ,że ktoś z nimi to ustalił tylko ,że widzieli tę ulotke i tyle. I że jak Sierpień to organizuje to chodzi o członków żeby przecagnąc na swoja strone. Czyli ktoś tu prowadzi brudna politykę chyba. Ja jestem niezrzeszony nigdzie. Ale mi to wygląda ,że ktoś tu nie walczy o nasze płace tylko jest walka między związkami. A Rytwińskiemu bardzo to pasuje.
No i ludziom np: z solidarności tak sie mówi..i sa przeciwni tej masówce. Bo ktoś to upolitycznia prawie...nie patrzy na to ,że walczymy o pieniądze tylko próbuje walczyć o swoje wpływy. Robi ze zwiazku swoją prywate.

nawaron 

Wysłany: Czw Lis 08, 2007 7:27 pm   

Osobiście słyszałem jak ten z sierpnia mówił do Romanowskiego że zaprasza go na masówkę Romanowski gadał ze przyjmuje a było to tydzień temu na palarni i pytał czy taczkę chce dać dyrowi a potem pytał czy sławek wie a ten ze zadzwoni do niego i go poinformuje wiec coś tu śmierdzi gdyby mnie tam nie było to bym uwierzył w te bujdy ale tak to śmierdzi mi to tym ze sławek sie dogadał z RR i znów nas sprzedał

Z.Pietras 

Wysłany: Czw Lis 08, 2007 8:45 pm   

Ze zdumieniem przeczytałem informację zawartą w tym temacie jakoby Sierpień'80 powstał na czyjeś zlecenie że jest organizacją kanapową gdzie rządzi się jak w partii, która ostatnio przegrała wybory. Dziwią mnie również informacje nt. masówki. O masówce osobiści poinformowałem Romanowskiego i zaprosiłem go do uczestnictwa w niej. Nie wyrażał żadnej dezaprobaty również telefonicznie poinformowałem o niej Ciebierę, który także nie wnosił zastrzeżeń. W kontekście tego dziwne jest że Solidarność podobno nic o masówce nie wie i że dowiedzieli się o niej z ulotek. Nie wiem czy tego typu informacje są rozpowszechniane w celu rozbicia porozumienia związkowego w GMMP :?: Taka sytuacja najbardziej na rękę jest właśnie dyrekcji. Niestety prawdą też jest że Sierpień'80 jako strona w sporze zbiorowym do dnia dzisiejszego nie otrzymał informacji na temat mediatora i na temat daty rozpoczęcia jego udziału w sporze. Jeśli osoby które takie informacje zameszczają tu na forum mają na ich potwierdzenie jakieś dowody to proszę je przedstawić. Masówka mimo że jest organizowana przez Sierpień'80 jest dla wszystkich pracowników nie tylko dla członków jednego związku. My w swojej gazetce nie agitujemy do wstępowania w nasze szeregi i to zapowiedzieliśmy tymbardziej nikogo nie nakłaniamy do zmiany barw. To czy wywalczymy godne podwyżki zależy od nas wszystkich. Jeśli ktoś uważa że masówka to hucpa i robienie zadymy może w niej nieuczestniczyć nie jest ona przecież obowiązkowa. Wychodzimy z założenia że załoga ma prawo wiedzieć jak negocjacje przebiegały, ma prawo się wypowiedzieć w sprawie jej dotyczacej i ma również prawo aby zademonstrować swoją determinację w dażeniu do osiągnięcia celu.

krzyp 

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 1:02 am   

Cytat:
13 listopada przed gliwicką fabryką Opla demonstrować będą związkowcy z "Sierpnia'80". To efekt dotychczasowych niepowodzeń w negocjacjach płacowych między związkami a dyrekcją tego zakładu. Załoga domaga się od przyszłego roku podwyżek o 1 tys. zł miesięcznie. Według związkowców dyrekcja proponuje niecałe 30 proc. tej kwoty.

Spór zbiorowy trwa od pewnego czasu. Ze strony dyrekcji padały już propozycje wskazujące, że dochodzimy do zbliżenia stanowisk, a zastrzeżenia dotyczyły bardziej sposobu ich realizacji, niż kwot. Ostatnio te propozycje, oscylujące wokół 500 zł, zostały wycofane, a zaproponowano 276 zł brutto - mówił w Katowicach szef "Sierpnia'80" Bogusław Ziętek.

Wojciech Osoś z biura prasowego GM Poland, właściciela gliwickiej fabryki Opla, powiedział PAP w czwartek, że firma - ze względu na nadal trwające negocjacje - nie komentuje kwot będących przedmiotem rozmów. Wskazał, że obecna średnia płaca pracowników produkcyjnych w zakładzie wynosi ponad 3,3 tys. zł brutto, co o ok. 1 tys. zł przewyższa średnią płacę pracowników produkcyjnych motoryzacji w Polsce.

Dyrekcja zaproponowała stronie związkowej znaczną podwyżkę płac opartą na analizie ekonomicznej zakładu i sytuacji na rynku pracy, która jednocześnie nie wpłynie negatywnie na konkurencyjność fabryki i długofalowe utrzymanie zatrudnienia na dotychczasowym poziomie. Do tej pory wszystkie składane przez zakład propozycje - idące w kierunku znacznej podwyżki płac - były odrzucane przez stronę związkową - zaznaczył Osoś.

Związkowcy z "Sierpnia'80", którego komórka powstała w zakładzie przed trzema miesiącami, 13 listopada będą chcieli poinformować pracowników - najpierw przed rozpoczęciem popołudniowej zmiany, a potem po zakończeniu porannej - o stanowisku i propozycjach dyrekcji oraz związkowców w sporze zbiorowym, a także m.in. o bezprawności wprowadzenia niedawnych zmian w regulaminie pracy.

Według szefa zakładowej "Solidarności" w gliwickim Oplu, Sławomira Ciebiery, o zapowiadanej pikiecie "Sierpień'80" nie poinformował pozostałych związków, mimo że wszystkie działające w zakładzie związki zawodowe (NSZZ Solidarność, ZZ Pracowników Opel Polska, WZZ Sierpień'80) wspólnie prowadzą procedurę sporu zbiorowego i negocjacje z pracodawcą.

Mimo to związkowcy z "Sierpnia'80" oceniają, że w razie niepowodzeń negocjacji, w razie ewentualnego referendum strajkowego, chęć przystąpienia do takiej formy protestu wyrazi 99 proc. załogi.
Przez ostatnie trzy lata jedyne podwyżki pensji to były tylko tzw. wyrównania inflacyjne, zaakceptowane trzy lata temu przez załogę jedynie ze względu na ówczesny brak zamówień dla zakładu - wskazał Marek Szulta z zakładowej organizacji "Sierpnia'80".

Nie ma lepszego momentu dla zapowiadanych wtedy przez dyrekcję "znacznych podwyżek w lepszych czasach". Od niedawna produkujemy astrę sedan III, mamy produkować następny model, cały czas wzrasta wydajność i jakość naszej pracy. (...) Jednocześnie pracownicy dostają regenerowane rękawice, prędkość linii montażowej zwiększana jest bez przygotowania stanowisk, a na hali brakuje narzędzi, np. młotków - mówił Szulta.

Negocjacje mają być kontynuowane w przyszłym tygodniu z udziałem mediatora z listy ministerstwa pracy, po tym, jak obie strony nie zgodziły się na mediatorów proponowanych przez przeciwników w sporze. Według związkowców, dyrekcja nie zgodziła się na osobę, która brała już udział w poprzednich negocjacjach, zakończonych wypłatą jednorazowej premii, z kolei oni nie zgodzili się na mediatora zrzeszonego w konfederacji pracodawców.

Związkowcy chcą wliczenia podwyżek do pracy zasadniczej, a nie w formie dodatków. Protestują przeciw propozycjom tzw. premii absencyjnej, uzależniającej wartość dodatków m.in. od liczby dni zwolnienia chorobowego. Chcą też przestrzegania praw pracowniczych w zakresie bhp, rozpoczęcia negocjacji w sprawie układu zbiorowego pracy oraz tego, aby tryb zmian w zakładowych regulaminach sprawdziła inspekcja pracy.

źródło tekstu: http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=14c99

Z.Pietras 

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 7:03 am   

krzyp napisał/a:
Według szefa zakładowej "Solidarności" w gliwickim Oplu, Sławomira Ciebiery, o zapowiadanej pikiecie "Sierpień'80" nie poinformował pozostałych związków, mimo że wszystkie działające w zakładzie związki zawodowe (NSZZ Solidarność, ZZ Pracowników Opel Polska, WZZ Sierpień'80) wspólnie prowadzą procedurę sporu zbiorowego i negocjacje z pracodawcą.

Tym bardziej zapraszam na masówkę zadam pytanie Sławkowi czy powiadamiałem go o masówce osobiście przez telefon.

redbaron
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 7:25 am   

skalpel napisał/a:
czyzbyście byli forpocztą Sławusia :?: robicie to za friko czy dostaniecie darmowe bilety na puchar świata w Zakopanem :?:

Skalpel nie bąć żałosny to co napisałem w poście wyraża jednoznacznie obawy a jeśli chodzi o waćpana Ciebiere to mam na jego temat swoje zdanie ale temat tego nie porusza jednak dla twojej wiadomości nie mam o nim dobrego zdania więc prośba mniej bicia piany z twojej strony a więcej przemyśleń a nie skakania na każdego i w każdym temacie jeszcze rtaz powtażam to żałosne

robot nr.____:] 

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 7:25 am   

skalpel napisał/a:

a ty kim jestes zeby twierdzić ze jestem łapówkarzem ??? gosciu jedno jest pewne ewidentnie widać ze ktoś miesza i nie chodzi mi tu o wpisy na forum bo chyba tobie az tak dogłębnie trzeba to wytłumaczyć ,to ze masz 370-ileś wpisów świadczy ze jesteś okularnikiem który mnóstwo czasu spędza przed monitorem ,ciekawe kiedy ??? a z tym robicie to za friko czy dostaniecie darmowe bilety na puchar świata w Zakopanem :?: [/quote] to juz przegiołeś

jak dla mnie zaznaczam żebyś zrozumiał [/b]

redbaron
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 7:29 am   

nawaron napisał/a:
Dziwna sprawa że nagle ktoś zaczyna krytykowac poczynania Sierpnia'80. macie może jakies dowody na to ze ten związek został założony przeciwko załodze :?: czy może to propaganda Sławomira Ciebiery :?: chciałbym zaznaczyc że masówka ma się odbyć 13 listopada a wczoraj Sławus ogłosił wszem i wobec że tego dnia startuja mediacje z dyrekcją. o powołaniu mediatora dyrekcja nie raczyła powiadomić WZZ Sierpień'80 chociaz jest on jedną ze stron spsoru. czyżby Sławuś chciał pod stołem dogadac sie z RR i kolejny raz wystawić do wiatru załogę mówiąc że się nie dało więcej ale dzieki temu wzrośnie zatrudnienie i dostaniemy deltę :?: dlaczego Solidarność w swojej gazetce wspomina lakonicznie o sporze a cała reszta to jakieś pierdoły :?: czy to Sławus trafił na dywanik i jest straszony obniżeniem premii za ostatnie półrocze, jeśli nie przestanie pisać o Dyrekcji w gazetce :?: czy może przewodniczący Sierpnia :?: no panowie redbaron i robot nr macie może coś do powiedzenia w tej sprawie :?:
Na masówkę zgodziły się wszystkie związki a to co zrobił teraz Ciebiera to wyłamywanie się z szeregu

Jeszcze raz powetażam prosiłem o opinie na temat masówki a nie o przepychanki pomiędzy związkami i ani słowa nie zostało napisane że sierpień 80 powstał przeciwko załodze czytajcie ludzie to co jest napisane czy to takie trudne??chodzi mi tylko o to że wszyscy wiemy jak protestują górnicy a nie chodzi o zadyme tak mnie się wydaje no chyba że się myle

romeczek 

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 9:10 am   

a mnie zastanawia kiedy wy sobie to wszystko obgadujecie co bedziecie pisac na forum? przez długi czas jest cicho a w ciagu paru godzin wielka dyskusja i wrzucanie sobie nawzajem :!:
mam nadzieje ze górnicy przywioza ze soba sztyle od kilofow itp(jak w w-wie)

skalpel 

Dział: GMMP
Wysłany: Pią Lis 09, 2007 5:44 pm   

Cytat:
Jeżeli chodzi o związki zawodowe tozawsze tak ale wolne ,niezależne. Niestety ostatnio powstała organizacja związkowa na naszym zakładzie żadnego z tych 2 kryteriów nie spełnia zwłaszcze to 2 tam władza jest scentralizowana by nie powiedzieć totalitarna prawie jak nie przymieżając w PiS .

Cytat:
jak dla mnie ta masówka nie powinna się odbyć jak to jest ze związek liczący 7 osób organizuje masówkę ????? bez wczesniejszego uzgodnienia tego z innymi zwiazkami ???

aleee pewnie o to chodziło komuś kto "zakładał" ten "związek" zeby skłócić ludzi na zakładzie i wszystko idzie w tym kierunku....

może najpierw jak coś piszecie panowie zróbcie sobie brudnopis. nie będziecie potem musieli tłumaczyć się po napisaniu takich głupot. i dobrze jak najpierw zaciągnie się tzw. jezyka
no chyba ze to nie wasze słowa tylko ktoś się pod was podszył :)

[ Dodano: Pią Lis 09, 2007 7:23 pm ]
[quote="robot nr.____:]"]to ze masz 370-ileś wpisów świadczy ze jesteś okularnikiem który mnóstwo czasu spędza przed monitorem ,ciekawe kiedy [/b]

masz 100% racji. siędzę w G5 ściana w sicianę z RR. nic nie robię tylko dłubię w nosie i mam za zadanie sledzić forum. ostatnio się zapusciłem więc Romek nie wypłaci mi premii miesięcznej :(

redbaron
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 11, 2007 12:01 pm   

Skalpel pisząc że władza jest scentralizowana chodziło mi o to że w razie jakiego kolwiek porozumienia nie ma gwarancji że przez sierpień 80 zostanie takowe podpisane gdyż i to jest porażka decyzji nie podejmie przewodniczący Z.P ani jego zastępcy tylko region w jednej osobie i nie koniecznie zadba ta osoba o nasz interes to gość ktoemu jedyni to przez gardło przechodzi to słowo nie.Zreszta zapytajcie wprost przewodniczącego jak postąpiono z szefem związku w tychach i ciekawe co powie

Odpowiedz do tematu