PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Która fabryka do zamknięcia ?
Autor Wiadomość
Pilus

Wysłany: Sro Mar 01, 2006 16:48   Która fabryka do zamknięcia ?

Zagrożone fabryki Opla, na kogo stawiacie Bochum czy Ellesmere Port ?

misiek69 

Wysłany: Czw Mar 02, 2006 21:28   

Puls Biznesu: Co z tymi Gliwicami
Autor: Anna Pronińska Data publikacji: 2006-03-02
Jedna z czterech europejskich fabryk General Motors może zostać zlikwidowana. Oby nie śląska...
Ostatnie tygodnie nie są dobre dla gliwickiego Opla. Po przegranej z hiszpańską Saragossą rywalizacji o produkcję modelu Merriva i spekulacjach dotyczących ograniczenia produkcji Astry II wczoraj znowu zapaliła się czerwona lampka.
— W przyszłości będziemy potrzebowali mniej zakładów — powiedział w wywiadzie dla „Financial Times” Hans Demant, szef Opla.
Informacjami dziennika zaskoczony jest Przemysław Byszewski, rzecznik GM Poland.
— Nie mieliśmy sygnałów, że fabryka może być zamknięta. Nic na to nie wskazuje, zwłaszcza że mamy pełną produkcję i utrzymujemy zatrudnienie — mówi Przemysław Byszewski.
Cytowany przez gazetę Carl-Peter Forster, szef GM Europe, twierdzi, że decyzja o ewentualnym zlikwidowaniu jednego z europejskich zakładów produkujących model Astra zostanie podjęta najwcześniej pod koniec roku. W gronie zagrożonych są fabryki w Niemczech (Bochum), Belgii (Antwerpia), Anglii (Ellesmere Port) i Polsce.
— Bez kometarza — ucina Romuald Rytwiński, dyrektor generalny GM Poland i Opel Polska.
Wprowadzona niedawno strategia wewnętrznej rywalizacji, gdzie fabryki składają konkurujące ze sobą oferty pracy, jest zdaniem zarządu niezbędna, aby zapewnić porównywalne koszty produkcji aut między drogimi zakładami w Europie Zachodniej i tanimi we Europie Wschodniej. Poza tym Bochum i Ellesmere Port nie spełniają norm produkcyjnych wyznaczonych przez GM. Gdyby rzeczywiście doszło do licytacji, gliwicka fabryka musiałaby przedstawić konkurencyjną ofertę. Wydaje się, że atuty są po jej stronie.
— Wysoka jakość, niskie koszty pracy, rozwinięta sieć dostawców, bardzo dobre oceny i wykwalifikowani pracownicy — wymienia je Przemysław Byszewski.

misiaczek 

Wysłany: Czw Mar 02, 2006 21:50   

Miejmy nadzieję że nie Gliwice!!! :mrgreen:

ekspres

Wysłany: Czw Mar 02, 2006 23:24   

ja stawiam ze zamkna Bochum... To i tak relikt minionej epoki...

Pilus

Wysłany: Pią Mar 03, 2006 16:51   

misiek69 napisał/a:
Puls Biznesu: Co z tymi Gliwicami
Autor: Anna Pronińska Data publikacji: 2006-03-02
Jedna z czterech europejskich fabryk General Motors może zostać zlikwidowana. Oby nie śląska...
Pani Ania ma chyba małe pojęcie o ekonomii, w Fakcie powinna pisać :)

SunTzu 

Wysłany: Pią Mar 03, 2006 19:18   

Zapewne ty masz większe,ale mniejsza z tym.Nie wiem czy zauwżyłeś ale pani redaktor cytuje p.Hansa Demanta i Carla-Petera Forstera nie wiem czy wiesz kim są te osoby ale to one zadecydują która fabryka będzie zamknięta.A nasi jak zwykle o niczym nie mają pojęcia :mrgreen: przypomina mi to walke o Merive wszyscy wiedzieli tylko nie my.

Pilus

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 17:57   

SunTzu, pani Ania jest dziennikarką i potrzebuje medialnej sensacji żeby zaistnieć, a nie zwykłej informacji. Taki tekst jest w gazecie Financial Times na którą się powołuje:
"Der Astra wird in den Werken Bochum, Ellesmere Port (England), Antwerpen (Belgien) und Gliwice (Polen) gefertigt." ale to nie przedstawiciel GM powiedział tylko inny "mądry" dziennikarz. Niektórzy wiedzą, że Gliwice nie produkują Astry tylko Astrę Classic II, a jak ktoś z GM mówi Astra to ma na myśli Astrę 3 a nie jakiś staroć na rynki wschodnie, który my produkujemy. Reasumując do zamknięcia wytypują Bochum lub EP bo tam jest najmniejszy zysk z wyprodukowania Astry 3. Taki jest moje zdanie.

Ps. Jak będziesz wierzył bezkrytycznie w to co Ci w TV powiedzą albo w gazecie napiszą to nie wyrobisz sobie niestety własnego zdania.

SunTzu 

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 20:20   

Chłopie mam swoje zdanie tyle tylko że przez 8 lat w oplu nauczyłem się jednego:
Prędzej dowiesz się z TV i prasy niż uzyskasz jakiekolwiek info z G5,przepływ informacji w naszej firmie działa tylko w jedna strone z dołu do góry niestety.Dlatego nauczyłem się słuchać TV i czytać prase i brać całkiem poważnie to co mówią i piszą o GM

Pilus

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 22:49   

Chodzi o jakość informacji prasowej, ten tytuł "Co z tymi Gliwicami ?" to zwykłe robienie sensacji.
Co do przepływu informacji, myślisz że strategiczne plany i decyzje koncernu będą przedstawiane od razu wszystkim TM na spotkaniach przedzmianowych, albo w gazetce ? Wybacz, ale skąd tyś się urwał ?

SunTzu 

Wysłany: Nie Mar 05, 2006 12:41   

Skąd wiesz że to robienie sensacji,rozmawiałeś z tą panią która to napiała?A dla twojej wiadomości nie chodzi o ujawnienie stategicznych planów ale o proste info i to zgodne z prawdą.wszyscy wiemy jak wyglądała sprawa z Merivą dyrekcja twierdziła że jeszcze nie ma decyzji a związki już na poczatku stycznia mówiły że nie mamy Merivy,i w tym wypadku mieli racje nawet dyro chciał co niektórym z nich obniżyć oceny.Jeszcze raz chodzi o info np "panowie nie ma obawy".A co do strategi,planów i decyzji to proponuje zagraj w szachy

Pilus

Wysłany: Nie Mar 05, 2006 13:55   

SunTzu napisał/a:
Skąd wiesz że to robienie sensacji,rozmawiałeś z tą panią która to napiała?...
Myślałeś, że ona napisze: "uwaga, uwaga teraz będę pisać sensacyjne bzdury", ja nie muszę z nią rozmawiać żeby wyciągnąć wnioski. Umię czytać i korzystam z tego, czego i Tobie życzę. Pozdrawiam. EOT

SunTzu 

Wysłany: Nie Mar 05, 2006 22:36   

Niewątpliwie umiesz czytać ale wydaje mi się że z tego czytania rozumiesz to co chcesz,i tak to interpretujesz żeby wszystko wyglądało pięknie,a może boisz się zrozumieć.

mixerr 

Wysłany: Nie Mar 05, 2006 22:55   

ja stawiam niestety na bochum bo jest to stara juz fabryka i swoje lata swietnosci juz minely :razz:

arek

Wysłany: Czw Mar 09, 2006 01:03   

Gliwic nie zamkną skoro zamierzają produkować Astrę III sedan.

jOpel

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 16:07   

Fabryka w Gliwicach nie zostanie zmknieta, to jest pewne na 100%. To nowa fabryka i jedna z niewielu pszynaszaca zyski. Dla udowodnienia tego przeliczcie ilos pracownikow potrzebnych na wyprodukowanie jednego auta, i porownajcie to do innych fabryk!!! To neprawde bardzo dobry wynik!!! Jak wiecie mamy nowy model, ktory juz za niedlugo bedzie wdrazany (oczywiscie pilot) AstraIII. Oprucz tego mamy Zafire, w ktorej opcej wyposazenia beda jeszcze rozbudowane. AstraII za niedlugo sie skonczy ale luke po niej zajmie III.
A nie dostalismy merivy?
I bardzo dobrze!!! Juz jedem maly model mamy i tracimy na niego tylko cenne magazynowe miejsce.
Wiec to jest pewne, ze fabryki w Gliwicach nikt nie zamknie!!

Odpowiedz do tematu