PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
kto jest nie zadowlolony z podwyzek
Autor Wiadomość
kiero 

Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 17:52   kto jest nie zadowlolony z podwyzek

prosze wpisywac opinie na temat obecnej podwyzki moje zdanie to takie, ze nikt nie powiedzial nam jaka jest decyzja ,i nagle przyszedł i przez TLa pytał na co się zgadzamy, czy jestesmy za, czy przeciw,i dopiero Tl nam uswiadomil jaka jest sprawa.Moje zdanie jest takie za znowu zwiazki sie nie popisały poniewaz referendum znowu było roztrzygniete bez naszej wiedzy,a mogłby ktos siaść przed szatnia i podac kartke i kazdy by sie wpisal czy jest za czy nie.

Leox 

Wysłany: Czw Lis 29, 2007 19:29   

To was przynajmniej ktoś się o coś pytał. Na G-100 nie pojawił się nikt. Dla mnie jest to kolejna pusta obietnic związków. Bo przecież to oni mówili że nie podpiszą niczego bez naszej wiedzy i zgody!!!
A tu co ??? Kolejne dogadanie się z dyrekcją za naszymi plecami. I to mają być związki pracownicze ??? Przecież to my powinniśmy decydować o tym czy przystać na propozycję dyrekcji czy nie. A co zrobił przewodniczący ??? Przeszedł się ze swoimi pomocnikami po lini i kilku dupowłazów się spytał, na co ci pod okiem TL-i oczywiście się zgadzali. A wystarczyło przy bramach poczekać między pierwszą a trzecią i wiekszość wtedy mogła by się wypowiedzieć. A tak to ja to traktuję jako dogadanie się za naszymi plecami. Czyli zupełne zaprzeczenie tego co obiecywały nam związki zawodowe.
a co do samej podwyżki to uważam to za kpiny z poważnych osób. Spytam szczeże każdego kto się tu wypowie, co mi daje jednorazowy bonus ??? Może mam go sobie na dwanaście podzielić ??? Pozatym jedno słowo do związków. My walczyliśmy o PODWYŻKI a nie o przenoszenie osób z adeko pod opla, czy umowy stałe dla pracowników GM. Ktoś może powiedzieć masz umowę na stałe to ciebie to rzeczywiście nic nie obchodzi. Otóż nie. Sam jestem pod oplem na kontrakcie czasowym. ALe my nie walczyliśmy o to tylko o PIENIĄDZE, i chyba zwązki o tym zapomniały.
Pozdro dla chłopaków z MPC.

GORG 

Wysłany: Czw Lis 29, 2007 20:47   

ok zgodzę się z wami wszystkimi ale czy 500 zł brutto podwyżki to nie sa pieniądze , owszem nie jest to ,to o co walczyliśmy i czego się każdy spodziewał ,ale niech się wypowie ktoś obcy choćby pracownicy UNILEWERA (innej fabryki) jaka jest to podwyżka ich zdaniem . Opinie zawsze będą podzielone

skalpel 

Dział: GMMP
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 22:07   

bądźmy realistami. chyba nikt rozsądny nie liczył na to że będziemy mieć 1000pln podwyżki. tak suma była podana po to aby było z czego ewentualnie zjechać i aby pokazać że załog nie kupi kolejny raz 200pln. 500 to dla mnie również nie jest szczyt marzeń ale chyba nie chodziło wam o strajk bo wtedy traciliśmy wszyscy a zyskiwało najbardziej GM ( brak kasy za dni strajku oraz pozbycie sie zapasów )
co do umowy za plecami. nikt nie protestował że o mediacjach nie będzie żadnych informacji do czasu ich zakończenia więc o co chodzi :?:
dziś moim zdaniem związki zachowały się OK bo chodzili i pytali ludzi czy to nam pasuje (tego nigdy wcześniej nie było na taka skalę) a w jaki sposób się to odbyło to niech każdy oceni sam. ja nie czułem się jakoś pominięty ale mnie o zdanie nie pytał Sławek :)
Leox co do podpisania to chyba nie masz racji. ta propozycja padła wczoraj a dziś zanim cokolwiek podpisano pytano właśnie załogi. tak że już od wczoraj trwało zbieranie opinii na temat tej propozycji. no chyba że uważasz dzisiejszą akcję za przykrywkę :?: i masz na to jakieś konkretne dowody.
pamiętać trzeba że te 500 to brutto do podstawy więc wszystkie świadczenia będą teraz naliczane od wyższej bazy właśnie o te 5stów (urlop, premie, chorobowe)

mnie osobiście bardziej martwi te trzysta parę osób, które nie dostana podwyżki bo będą zatrudnione w GMMP dopiero po 01.01.08. czy to że dopiero po wejściu na poziom TMP1 dostaną wyrównanie nie zostanie kiedyś znowu użyte do wyliczenia jakiegoś chorego wskaźnika podwyżki tak jak to zrobiono ostatnio :?:

asus 

Wysłany: Czw Lis 29, 2007 22:45   

Jak dla mnie 500 do bazy jest kwotą jak najbardziej do przyjęcia,wk....a mnie tylko ten beznadziejny bonus 1200.
Nie tak miało być.
Narobili nam smaków na 500pln na rękę miesięcznie,a tu niecałe 350 :sad:
Ostatecznie jednak cieszę się,że przynajmniej te 500 jest do bazy,a nie tak jak zapowiadało się na początku.Jakieś chorobowe i po kasie.
Pożyjemy zobaczymy.
Jest jednak mały niedosyt,wiedząc,że po nowym roku i tak będzie się żyło po podwyżkach ''nic lepiej''

GORG 

Wysłany: Pią Lis 30, 2007 15:09   

Ja też uważam że jest to dobra kwota na podwyżkę ,fakt ludzie nastawili się na więcej ale bądźmy realistami nie można skoczyć aż tak dużo. Druga sprawa jest to też pewnie zagranie międzynarodowe jakby powiedzieli w innych fabrykach koncernu (w Niemczech , Anglii , Belgii...itp)że my dostaliśmy podwyżki(nie tam 150 euro tylko 30%) to oni też by tak chcieli.

Duszek 

Miejsce pracy: Unilever
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 18:31   

GORG napisał/a:
,ale niech się wypowie ktoś obcy choćby pracownicy UNILEWERA (innej fabryki) jaka jest to podwyżka ich zdaniem .
To jest znacznie wiecej niż dostaniemy my. O takie kasie możemy pomarzyć :cry:

GORG 

Wysłany: Pią Lis 30, 2007 21:02   

Cytat:
O takie kasie możemy pomarzyć :cry:
A u nas wielki żal do związku że im tylko tyle wywalczyli :cry:

Orange 

Wysłany: Pią Lis 30, 2007 22:54   

Produkujemy coraz wiecej aut pracujac ciagle 8h, kto wie ile jeszcze trzeba bedzie wiecej zrobic na zmiane... Moje zdanie jest takie, trzeba bylo twardo stac przy 500zl na reke dla kazdego do "bazy" od najnizszego poziomu. Kto wie czy taka okazja sprzyjajaca podzwyzka jeszcze sie powtorzy, bedziemy bakac za ta sama kase nastepne 7 lat... Zwiazki za szybko odpuscily, to moje zdanie.. Oczywiscie lepszy rydz niz nic... Pozdrawiam Wszystkich!

robot nr.____:] 

Dział: Body
Wysłany: Pią Lis 30, 2007 23:59   

Orange napisał/a:
Produkujemy coraz wiecej aut pracujac ciagle 8h, kto wie ile jeszcze trzeba bedzie wiecej zrobic na zmiane... Moje zdanie jest takie, trzeba bylo twardo stac przy 500zl na reke dla kazdego do "bazy" od najnizszego poziomu. Kto wie czy taka okazja sprzyjajaca podzwyzka jeszcze sie powtorzy, bedziemy bakac za ta sama kase nastepne 7 lat... Zwiazki za szybko odpuscily, to moje zdanie.. Oczywiscie lepszy rydz niz nic... Pozdrawiam Wszystkich!

nie wyolbrzymiaj

jak powiesz komuś kto ma prywatna firmę że dostałeś/bądz co bądz/ ponad 400 stówki /wliczając bonus/ i że jesteś niezadowolony to Ci powie ze jestes ... dopowiedz sobie sam

pzdr.

kiero 

Wysłany: Sob Gru 01, 2007 10:28   

Ja sadze ze 500 zl powinno byc na reke do podstawy ale to jest moje zdanie ,moglismy walczyc do konca,ale wkurza mnie forma przekazu informacji od związkow, chcialbym tez zapytac was czy slyszeliscie o czyms takim ze w przyszlym roku premia zakladowa ma byc pomniejszona o 2% ja cos takiego slyszalem ale nie wiem czy to jest prawda,podobno nasz ojciec powiedzial ze on daje premie i moze ją zmniejszyc.Powtazam to jest tylko pytanie czy cos wiecie na ten temat.Jezeli to okaze się prawda trzeba bedzie wypisac sie ze zwiazkow i to masowo.

Bochun

Wysłany: Sob Gru 01, 2007 14:42   

kiero napisał/a:
moglismy walczyc do konca

No a z kim chciałeś walczyć Solidarnośc i opzz były za podpisaniem Sierpien musiał podpisać tak czy siak po tym jak olaliście ich masówkę a teraz o walce piszecie i zmowie związków w łeb sie palnijcie i odpowiedzi udzielcie czyja to wina

robot nr.____:] 

Dział: Body
Wysłany: Sob Gru 01, 2007 17:17   

kiero :mrgreen:
ciekawe czy jak byś nie dostał żadnej podwyżki a i tak RR wzioł by Ci 2% premi np. ze względu na to że przy 3 modelach nie jest możliwe osiągnięcie jakiegoś tam wskaznika to też byś tam masowo heheeh wypisywał wszystkich z wszystkiego widze ze musiałeś być ze mną dobrych pare lat temu na 2-tygodniowym szkoleniu przed robotom jak jeden angol gadał o związkach że to niby taka tesciowa w małżeństwie ... stary widze ze dotarły do Ciebie jego słowa hahah

Orange 

Wysłany: Nie Gru 02, 2007 01:03   

robot nr.____:] napisał/a:
Orange napisał/a:

nie wyolbrzymiaj

jak powiesz komuś kto ma prywatna firmę że dostałeś/bądz co bądz/ ponad 400 stówki /wliczając bonus/ i że jesteś niezadowolony to Ci powie ze jestes ... dopowiedz sobie sam

pzdr.

wiesz... ja chce budowac europe jako czlowiek, a nie jako niewolnik. Tak to prawda sa tacy ktorzy zazdroszcza takich podwyzek, ale sa i tacy ktorzy na wiesc o tym, ze pracuje na 3 zmiany, od dzwona do dzwona, usmiechaja sie z politowaniem, bo zarabiaja podobnie lub lepiej czesto za lzejsza prace, na 1 zmiane. Tak zawsze mozna zmienic prace, mysle ze i na to przyjdzie odpowiedni czas, a narazie uwazam ze nalezalo walczyc twardo o 5 stow dla wszystkich! Generalnie wydaje mi sie ze ludzie sa zadowoleni z forsy, no coz moze to jakas nadzieja na gwiazdke, ze za rok bedzie jeszcze lepiej....Pozdrawiam

makaron 

Dział: GA
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 07:19   

ja jakos srednio jestem zachwycony tym "sukcesem"...

ale co maja powiedziec ci z adecco ktorych zaklad "przysposobi" jak pisza to ok 350 osob,
drogi grobas ciebiera zafundowal im iscie chinskie stawki na nastepny rok pracy w gm...
ich podwyzka omija!!!!!!!!

i takl zwiazki dbaja o wszystkich pracownikow GMMP... mam nadzieje ze tym nowym powiedza to ci przedstawiciele zwiazkowi ktorzy beda im podsowac deklaracje przystapienia do zwiazku pod nos!!!!!!

Odpowiedz do tematu