Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 22:04
brudnawoda napisał/a:
.....
Więc jak to się ma do pracowników którym przysługuje 20 dni urlopu, których pracuje np. w SCG ok.60% przy zaplanowanych 22 dniach?
jak to jak wybierasz swoje cztery dni na żądanie czyli zostaje ci 16 dni urlopu, a skoro cały zaplanowany urlop przez GM ma 22 dni to znaczy ża albo zasuwasz do roboty w soboty w systemie 1:1 aby odrobić urlop albo tak jak np. teraz zasuwasz między świętami do roboty. masz również do wyboru urlop bezpłatny jak ci się nie będzie chciało odpracowywać.
Moment-jasne, to są rozwiązania narzucane przez górę, wiadomo, jest jeszcze postojowe-na dźwięk tego słowa parskają śmiechem, ale czy tu nie widzisz szansy na rozmowy o kwietniu?
Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 22:55
to nie sa rozwiązania narzucone przez górę (GMMP) tylko rozwiązania na jakie pozwala KP. pracodawca nie moze zmusić cię do wzięcia urlopu bezpłatnego tylko jest zobowiązany do umozliwienia ci odpracowania brakujących dni w Planie Urlopów czyt. Kalendarzu Pracy. tak się dzieje w tej firmie już od samego początku. żadko zdarza się że urlop ogólnozakładowy ma mniej niż 20 dni (ja nie pamiętam takiego przypadku). a ze od jakiegos czasu jest coś takiego jak urlop na żądanie tylko uwypukliło ten problem. myslisz że gdyby to było tylko widzimisię GM to PIP patrzyłby na to przez palce każda wizyta inspektora kończyła by sie karą i nakazem zmiany praktyk a gdyby to nie poskutkowało to spraw trafiłaby do sądu. myślisz że GM by sobie na to pozwolił Ciebiera dobrze wie że jego akcja nie ma żadnej szansy i dał dupy już w trakcie negocjacji nt. Kalendarza pracy. teraz robi wielki szum typowo pod publikę wiedzac że i tak nic z tym nie zrobi. przecież odgrażał się ze sprawa trafi do PIP'u. więc ja się pytam gdzie to doniesienie debilnym zapisem "przyjąłem do wiadomości" storpedował jakiekolwiek negocjacje w sprawie kwietniowego urlopu ponieważ pozostali uczestnicy wyraźnie napisali "nie zgadzam się". w ten sposób Ciebiera i spóła dali wolna reke dyrekcji ponieważ jeśli strony w negocjacjach nie dochodzą do porozumienia ( a Solidarność nie dogadała się z pozostałymi) to pracodawca ustala ten plan tak jak mu sie podoba. Ciebiera po prostu sam się podłożył bo chciał być inny niz pozostali. jak juz zrozumiał swój błąd (jeśli wogóle go zrozumiał) było za późno. gdyby stanął w jednym szeregu z innymi związkami i z forum doradczym gadka byłaby inna. poszukaj może gdzieś znajdziesz informację na temat negocjacji w sprawie kalendarza pracy. tam widnieją czarno na białym podpisy poszczególnych stron. teraz to już łabędzi śpiew. zresztą na co innego liczyłes z ich strony na to ze się za toba wstawią spróbuj nie wiziąść urlopu w kwietniu zobaczysz co cię czeka i jak Ciebiera będzie za ciebie umierał. osobiście nie radzę bo w kwietniu to on dostanie amnezji i nie będzie wogóle wiedział o co chodzi. ty się dla niego nie liczysz tylko twoja składka no i jeszcze ewentualnie twoje ubezpieczenie. bo broker z czegoś musi życ
Ja mu na szczęście nie płacę. Zasady dogadania się organizacji związkowych też znam.Tylko nie chce mi się wierzyć, że nikt nie myśli o większości.Wiem,że to naiwne...
Życze Wam na Święta Bożego Narodzenia wszystkiego najlepszego spełnienia wszystkich marzeń,sukcesów w życiu osobistym i zawodowym i
Nowego Związku z Nowym Rokiem 2007
Nie martwcie się o BONUSIKA wszystko jest w porządku.
Warto pamiętać, że urlop powinien być dla pracowników czasem odpoczynku oraz regeneracji sił. Jednemu i drugiemu nie sprzyjają opady deszczu czy też deszczu ze śniegiem połączone z nocnymi przymrozkami, a taka aura w kwietniu nie jest w naszym kraju niczym nadzwyczajnym. Z faktu, że jest ciepły grudzień, nie wynika również, iż tak będzie za cztery miesiące. Raczej można zaryzykować tezę, że czym później zacznie się śnieżna zima, tym dłużej potrwa. Nic zatem dziwnego, że rośnie liczba osób, która w kwietniu nie zamierza brać urlopu. Tymczasem jeśli pracownik nie wypisze wniosku urlopowego, to nie ma żadnej możliwości „obdarowania” go dniami wolnymi.
Jeśli nie dojdzie do porozumienia w sprawie urlopu Solidarność, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, wspierać będzie pracowników sprzeciwiających się wakacjom dwa tygodnie po Wielkanocy. W połowie stycznia we wszystkich grupach zbierać będziemy podpisy tych, którzy wypoczywać w kwietniu nie planują, a urlop zamierzają wykorzystać w innych miesiącach. Prawo do swobodnego wyboru urlopu jest bowiem jednym z podstawowych praw pracowniczych, a Solidarność od ponad ćwierćwiecza niezmiennie staje w obronie tych praw.
Zasady udzielania urlopów są regulowane przepisem art. 163 KP. Zgodnie z treścią przepisu: "Urlopy powinny byc udzielane zgodnie z planem urlopów (w GMMP - Kalendarz Pracy 2007). Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 167 2 (tzw. urlopu na żądanie)".
Żaden przepis KP nie stanowi, że pracownik swobodnie dysponuje urlopem i musi otrzymać urlop w terminie dogodnym dla siebie.
Pracodawca, przy ustalaniu urlopów musi kierować się potrzebami produkcyjnymi zakładu. Oczywiście powinien wziąc pod uwagę wnioski pracowników, ale nie muszą one miec charakteru wiodącego. Pracownik ma zgłosić wniosek urlopowy, ale o urlopie ostatecznie decyduje pracodawca.
Samowolne, nieustalone z pracodawcą rozpoczęcie urlopu stanowi nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy, a tym samym stanowi ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych.
czyżby Ciebiera i spóła planowali rozbudowę administracji związkowej i ewentualne zatrudnienie zwolnionych dyscyplinarnie pracowników w związku ze złamaniem powyższych zapisów kodeksowych
a może wy macie rozum, "kochane" solidaruchy, w organie na którym siadacie i ciepły stołek spowodował przegrzanie owego narządu
Nie mam złudzeń przewodniczący Ćiebiera nie jest tu żadnym bohaterem, dramat polega na tym, że w tym procederze uczestniczyć mają sami pracownicy, których Ćiebiera by pokazać jak to on walczy,najnormalniej skazuje na bezrobocie nie wspomnę już o tym, że sam fakt przeprowadzenia tej akcji jest poniżej wszelkiego poziomu.JESTEM więcej niż pewien, że po całej tej akcji wyjdą jego d**a i będą krzyczeć: `To co ty frajerski pracowniku nie wiedziłeś-aś jak sie robi politykę, bando naiwniaków', a zaraz potem dodadzą, myślcie trochę to jest prowokacja oszołomów co zakładają nowy związek..Wielu ludzi, którzy odwiedzają to forum, to ludzie młodzi i właśnie tym chciałbym przekazać, że tak wyglądała SOLIDARNOŚĆ komunistyczna, dlatego z takim obrzydzeniem, każdy kto przeżył ten okres beznadziei patrzy na bezczelność i hipokryzję bigotów z Solidarnośći. Przecież oni wynieśli sztandary Bóg Honor Ojczyzna,i zastąpili te słowa swoimi zachciankami. Kolejny raz w naszym zakładzie ludzie o moralności rakarza wycierają sobie gębę zwykłym pracownikiem, by ogłupiając masy obłowić się władzą. Oni sami nie odejdą ich trzeba wziąć pod pachy, kulturalnie i bez słowa wyprowadzić na śmietnik historii i przysypać gruba warstwą wapna. To mało przyjemna robota, ale trzeba ją wykonać, ciężko będzie ludziom kulturalnym i cywilizowanym wytłumaczyć, że innego sposobu nie ma, wiec powiem tylko, że nie ma innego sposobu,tylko powołanie nowego związku, chyba że stanie się cud i ci mali ludzie odejdą sami, ja jednak w cuda nie wierzę.
[ Dodano: Sob Gru 23, 2006 7:00 pm ]
brudnawoda napisał/a:
Indiana Jones- czy dobrze znasz Bonusika? Chodzi mi o to, czy można mu ufać.
Przy odrobinie checi i praktycznie żadnym wysiłku, można oczyścić atmosferę,obaw i podejrzen można przekonac sie samemu kim JESTEM i jaki mam plan . Tyle bezsensownych dyskusji, tyle złości, tyle niepotrzebnych stresów i takie powszechnie dostępne lekarstwo bez recepty i konsultacji farmaceutycznej. wystarczy założyć fikcyjne konto i napisać do mnie ,nie interesują mnie wasze nazwiska ani stanowiska dlamnie liczy sie to czy chcecie cos zmienic w tym zakładzie Pomyślmy o tym wspólnie. Coś czuję w kościach, ze już niedługo będziemy mieli okazję naprawić swoje błędy związane z atmosferą panującą obecnie na zakładzie, będziemy mogli wyrwać chwasty i założyć filtry na (Solidarnośćiowe) kominy. Niech oni jeszcze pokażą Pracownikom, że można składać przysięgi i potem splugawić miejsce i słowa w pokojach DYREKCJI. Niech oni mają jeszcze szansę by pokazać jak nisko można upaść niosąc` pupe wyżej głowy. Nie wiem jak wy, ale ja z utęsknieniem czekam na ten żałośnie groteskowy moment .
PS. SKALPEL odpisałem na twój e-mail pod wskazany adres skalpelGM@.......pl niewiem dlaczego nie dostałeś odpowiedzi sprawdz wiadomości
[ Dodano: Sob Gru 23, 2006 8:43 pm ]
Anzelmo napisał/a:
Bonusik należe do NSZZ i zastanawiam się od dłuższego czasu po co ???? O tobie prawie nic nie wiem i nie jestem do konca pewien czy nie bedziesz drugim ciebierą albo nie jestes wysłannikiem od dyrekcjii aby ludziom mecic w głowach ale jak tylko bedzie oficjalna informacja o powstaniu nowego zwiazku, zaczniecie dzialac przeczytam warunki wstapienia do owego zwiazku przemysle to czy wypisac sie z NSZZ i wstapic do tego zwiazku, i pomagac jak tylko sie da.
Pracownicy nie są masą armatnią, nie są oszołomami, nie są płatnikami składek, są ludźmi wolnymi, samodzielnie myślącymi i wierzącymi w swoje ideały. Większość znas jest TM, co nie oznacza, że nie będzie w naszym związku miejsca dla TL,GL i pracowników innych podwykonawców, jak i dla pracowników obecnie będących w Solidarnosci . Jest dla nich miejsce i SZACUNEK. jako symbol prawdziwej wiary w SOLIDARNOŚĆ <---- nie jest własnością jednego związku , który swoją działalnością nie tylko plami dobre imię samej patronki, ale dobre imię polskiego pracownika., tego co przelewał krew walcząc o prawo godnego bytu. Zasada najważniejsza, związek jest dla PRACOWNIKA, nie odwrotnie. Kiedy pracownik mówi, związek wytęża słuch i z należytym szacunkiem pielęgnuje głos i zdanie pracownika, związek nie wyjmuje megafonu i nie dzieli głosu pracowników na CZŁONKÓW i OSZOŁOMÓW, związek milczy i słucha pracownika, któremu ma służyć.
Ps. Pomagac możecie wszyscy czekam na wasze pomysły co zmienić pod tym adresem ZMIENMYTO@interia.pl