BONUSIK-"Będzie mi raźniej i łatwiej to zmienic jeśli znajda sie ludzie, którzy zechcą mi towarzyszyć"
Spróbuję nie komentować...Ten tekst nie jest najlepszy.Mam pytanie, jeśli się uda założyć inny związek(zgadzam się z tym, że istniejący g**no robi) to jaki masz plan działania na pierwsze np. 3 miesiące oprócz rozumiem walki o podwyżki dla pracowników?
Wasze zadowolenie z głupoty nie jest rozgrzeszeniem, to jest wieczna pokuta. Co wam się zmieniło śmieszni ludzie, przez ten rok. Ciebiera sobie jeździ na zjazdziki i organizuje Biesiady, a wy orzecie po 8 godzin na zgrzewarach. Znów wam padła półośka w Kadecie i czekacie na emeryturę babci. Każdego dnia patrzycie, czy komuś udało się dokopać, a tu Rekawice wam wydzielaja ,fartuchy macie takie ze szmaciarz ma łachmany lepsze, pisac czym nie macie, ludzi wam na stacjach brakuje ,linie wam podkrecają ,na Joplu sie zalicie(I TY PYTASZ CO TRZEBA ZMIENIC???? Czym zajmiemy sie w pierwszych 3 miesiącach) ośmieszają waszą osobe proponując wam dresik co opiewac ma imie FIRMY, znów kłaniacie się w pas szefowi i chwalicie urodę brzydkiej jak noc szefowej. Wiecie chociaż dlaczego cierpicie i dlaczego wasze cierpienie nigdy się nie skończy? Cierpicie dlatego,BO ZWIĄZEK KTÓRY WŁASNIE DO TAKICH RZECZY POWOŁALISCIE NIE ROBI NIC że tandetę uznaliście za cnotę. A dlaczego cierpieć będziecie nadal. Dlatego, że to się nie zmieni, bo wy sie boicie to zmienic. Rozumiecie? To się nie zmieni nigdy! Przetrwa ta błazenada zwana SOLIDARNOŚĆIĄ rok, albo cztery nie ważne, to w ogóle nie ma najmniejszego znaczenia dla waszego cierpienia, bo wasze cierpienie wiąże się z uległością .
Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 11:46
a co się dziwisz BONUSIK jak mogą cos zmienić jak oni sie boja Ciebiery jak chłop pańszczyźniany ekonoma niektórzy to nawet boja się wymienić jego imienia na głos, niedługo to bedą mówić jak w Harrym Potterze "ten, którego imienia nie można wymawiać". to się nazywa zastraszenie pracownika a solidaruchy (pisze o tych ze świecznika) cały czas szczekaja że to kierownictwo zastrasza załogę. śmiech na sali. nie jeden GL czy SM mógłby się uczyć terroru psychicznego od tych pseudo działaczy. już dawno trzeba było spełnic postulat, który pojawił się na początku roku i wywieźć to całe szambo na taczkach za bramę.
A ty kolego brudnawodo nie komentuj człowieka który chce coś zmienić bo po tym krótkim tekście już mi śmierdzisz solidaruchem,a jak chcesz poznać plan to podpisz deklaracje ale napewno należysz do tych co piszą nie robią.
Spróbuj czytać dokładnie a potem pisz, to w życiu pomaga.Wyraziłem się dokładnie co sądzę o istniejącym związku.Z nosem proponuję się udać do specjalisty.Po tym co napisałeś już widać, że w związku widzisz tylko wybranych a to chyba nie jest cel pomysłodawcy.
Bonusik-zanim człowiek w coś się wpakuje to pyta, bo kto pyta, nie błądzi i dlatego pytam o plan działania.Nie płaciłem nikomu żadnych składek ze swoich ciężko zarobionych pieniędzy, więc zanim się na coś zdecyduję to chcę wiedzieć.Pewne stwierdzenia cytuję, gdyż niepokoją mnie, bo jak sam stwierdziłeś trzeba iść z ludźmi a nie ciągnąć ich za sobą.Więc jeśli taka Twoja wola nie odpowiadaj na moje pytanie, chociaż wolę konkrety na które czekam.Co do mojej osoby, ja działam, nie czekam na innych, zawsze.
Wysłany: Pią Gru 15, 2006 09:15
Indiana Jones napisał/a:
A ty kolego brudnawodo nie komentuj człowieka który chce coś zmienić bo po tym krótkim tekście już mi śmierdzisz solidaruchem,a jak chcesz poznać plan to podpisz deklaracje ale napewno należysz do tych co piszą nie robią.
hmm komus sie tu w glowie popie... lub to wlasnie ty jestes przesiakniety ta niby organizacja(zwiazkiem) zwana Solidarnosc(bezradnosc) ..wypowiadasz sie na temat nie potrafiac czytac ze zrozumieniem a tego uczyli w szkole podstawowej proponuje zajrzec do starych zeszytow i sobie poprzypominac bo cos mi sie wydaje ze rzuciles ksiazkami po sredniej szkole co do pomyslu BONUSIK-A o zwiazkach jestem gotow sie przylaczyc i popieram to co pisze czekam na wiesci ,trzeba bedzie zaczac dzialac
_________________ By starsi nie stali pod deszczem co runął ze wszystkich zebranych wstydów
jest to krótka opowieść o Silsowskiej Radzie Żydów
Widzicie cały problem polega na tym że ten związek powinien powstać i musi powstać,ja już poznałem dawno ludzi na naszym zakładzie,ogromna większość gada,gada i nic poza tym więc może troche przesadziłem z tym postem do brudnejwody (na spotkaniu stawiam browara) ale to nie ze złośliwości,ale dla tego że mam już dość ciągłych pytań i niezdecydowania jak dalej będziemy czekać to znowu wszystko zaprzepaścimy,z drugiej strony widze że stajecie jeden za drugim co w przyszłości może się przydać
W solidarności trwa śledztwo kim jest BONUSIK i cała reszta tak są tym zajęci że zapomnieli nawet o 13 grudnia,i tacy ludzie mają nas reprezentować,dlatego my razem cała załoga NIE WYBRAŃCY powinniśmy zacząć działać dla nas samych,bo nas solidarność sprzedała i teraz pozwala z nas robić niewolników za 0,2% kiedy S.C ma tyle co SM.
.Więc jeśli taka Twoja wola nie odpowiadaj na moje pytanie, chociaż wolę konkrety na które czekam.Co do mojej osoby, ja działam, nie czekam na innych, zawsze.[/quote]
Związki zawodowe by dobrze walczyły o pracownika jakby miały wypłaty z zewnatrz a nie tak jak u nas gm im płaci to S.C. się boi ze straci ciepła posadkę i będzie zap........ł na linii lub go zwolnią on woli bronic własnego tyłka i ściemniac załodze jaki on jest dla nich dobry i walczy o każdego.
Bonusik należe do NSZZ i zastanawiam się od dłuższego czasu po co ???? O tobie prawie nic nie wiem i nie jestem do konca pewien czy nie bedziesz drugim ciebierą albo nie jestes wysłannikiem od dyrekcjii aby ludziom mecic w głowach ale jak tylko bedzie oficjalna informacja o powstaniu nowego zwiazku, zaczniecie dzialac przeczytam warunki wstapienia do owego zwiazku przemysle to czy wypisac sie z NSZZ i wstapic do tego zwiazku, i pomagac jak tylko sie da.
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 12:21
Cytat:
Warto pamiętać, że urlop powinien być dla pracowników czasem odpoczynku oraz regeneracji sił. Jednemu i drugiemu nie sprzyjają opady deszczu czy też deszczu ze śniegiem połączone z nocnymi przymrozkami, a taka aura w kwietniu nie jest w naszym kraju niczym nadzwyczajnym. Z faktu, że jest ciepły grudzień, nie wynika również, iż tak będzie za cztery miesiące. Raczej można zaryzykować tezę, że czym później zacznie się śnieżna zima, tym dłużej potrwa. Nic zatem dziwnego, że rośnie liczba osób, która w kwietniu nie zamierza brać urlopu. Tymczasem jeśli pracownik nie wypisze wniosku urlopowego, to nie ma żadnej możliwości „obdarowania” go dniami wolnymi.
Jeśli nie dojdzie do porozumienia w sprawie urlopu Solidarność, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, wspierać będzie pracowników sprzeciwiających się wakacjom dwa tygodnie po Wielkanocy. W połowie stycznia we wszystkich grupach zbierać będziemy podpisy tych, którzy wypoczywać w kwietniu nie planują, a urlop zamierzają wykorzystać w innych miesiącach. Prawo do swobodnego wyboru urlopu jest bowiem jednym z podstawowych praw pracowniczych, a Solidarność od ponad ćwierćwiecza niezmiennie staje w obronie tych praw.
Zasady udzielania urlopów są regulowane przepisem art. 163 KP. Zgodnie z treścią przepisu: "Urlopy powinny byc udzielane zgodnie z planem urlopów (w GMMP - Kalendarz Pracy 2007). Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 167 2 (tzw. urlopu na żądanie)".
Żaden przepis KP nie stanowi, że pracownik swobodnie dysponuje urlopem i musi otrzymać urlop w terminie dogodnym dla siebie.
Pracodawca, przy ustalaniu urlopów musi kierować się potrzebami produkcyjnymi zakładu. Oczywiście powinien wziąc pod uwagę wnioski pracowników, ale nie muszą one miec charakteru wiodącego. Pracownik ma zgłosić wniosek urlopowy, ale o urlopie ostatecznie decyduje pracodawca.
Samowolne, nieustalone z pracodawcą rozpoczęcie urlopu stanowi nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy, a tym samym stanowi ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych.
czyżby Ciebiera i spóła planowali rozbudowę administracji związkowej i ewentualne zatrudnienie zwolnionych dyscyplinarnie pracowników w związku ze złamaniem powyższych zapisów kodeksowych
a może wy macie rozum, "kochane" solidaruchy, w organie na którym siadacie i ciepły stołek spowodował przegrzanie owego narządu
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 18:41
LIGOPTYRYSTA napisał/a:
Mogą sobie zbierać podpisy,tylko po co im to potrzebne?bo i tak nic nie robia.
no co ty jakieś pozory działania trzeba sprawiać.
1/ skierowanie sprawy do prawnika w sprawie trzeciej umowy czasowej,
2/ referendum w Premierze,
3/ sprawa o mobbing,
to takie trzy sztandarowe ich ostatnio dokonania. dużo szumu i ZERO efektów
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 20:07
LIGOPTYRYSTA napisał/a:
Mogą sobie zbierać podpisy,tylko po co im to potrzebne?bo i tak nic nie robia.
hmm przedstawie swoj punkt widzenia jak to bedzie wygladalo w skrocie czyli tak Solidarnosc rozniesie listy do podpisu przez pracownikow ,pojdzie plota ze listy trafia na biurko RR co za tym idzie wiekszosc zalogi sie wycofa z podppisania jej swoim nazwiskiem z wiadomych przyczyn Solidarnosc jest w tym momencie "czysta" chciala sie sprzeciwic urlopowi w kwietniu ale zaloga nie podpisala sie wiec im pasuje ten kwietniowy termin ,zastanowmy sie dla kogo sa te listy wazne tak naprawde ??
_________________ By starsi nie stali pod deszczem co runął ze wszystkich zebranych wstydów
jest to krótka opowieść o Silsowskiej Radzie Żydów
Skalpel napisał-
"Zasady udzielania urlopów są regulowane przepisem art. 163 KP. .............Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z art. 167 2 (tzw. urlopu na żądanie)".
Żaden przepis KP nie stanowi, że pracownik swobodnie dysponuje urlopem i musi otrzymać urlop w terminie dogodnym dla siebie.
Pracodawca, przy ustalaniu urlopów musi kierować się potrzebami produkcyjnymi zakładu. Oczywiście powinien wziąc pod uwagę wnioski pracowników, ale nie muszą one miec charakteru wiodącego. Pracownik ma zgłosić wniosek urlopowy, ale o urlopie ostatecznie decyduje pracodawca.
Samowolne, nieustalone z pracodawcą rozpoczęcie urlopu stanowi nieusprawiedliwioną nieobecność w pracy, a tym samym stanowi ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych.[/quote]
czyżby Ciebiera i spóła planowali rozbudowę administracji związkowej i ewentualne zatrudnienie zwolnionych dyscyplinarnie pracowników w związku ze złamaniem powyższych zapisów kodeksowych
a może wy macie rozum, "kochane" solidaruchy, w organie na którym siadacie i ciepły stołek spowodował przegrzanie owego narządu [/quote]"
Więc jak to się ma do pracowników którym przysługuje 20 dni urlopu, których pracuje np. w SCG ok.60% przy zaplanowanych przez zakład 22 dniach wolnego?