PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Gorący temat w MPC
Autor Wiadomość
Adam Opel

Wysłany: Czw Maj 25, 2006 3:01 am   Gorący temat w MPC

Witamy Wszystkich i zapraszamy do gorącej debaty na ten gorący temat!!!
Wprowadzenie dla niewtajemniczonych!!
Zagrożenia dla zdrowia na wydziałach G100, G70 i G 20 (dotyczy pracowników MPC)
G100-Pracownicy pracujący w systemie kanban narzekają na bóle pleców i kręgosłupa spowodowane nadmierną eksploatacją.
Powód? Zbyt mała ilość kanbaniarzy w stosunku do ilości kart.
Praca w ciągłym pośpiechu!!!
(nie czepiajcie się słówek bo wszyscy doskonale wiemy o co chodzi!!!)
G70-Ogólny stres.Praca w totalnym bajzlu,nadgorliwość przełożonych nawet tych z pod znaku TL,dezorganizacja,nadwyżki,czepiający się Bosowie itp,itd
(proszę nie wypisujcie że teraz już jest ok! bo to naprawdę jest chwilowe.Pamiętacie? kilka miesięcy po rozpoczęciu produkcji ZAFIRY na magazynie G70 nie mieliśmy jeszcze wizualizacji a niebawem rozpoczniemy przygotowania do produkcji ASTRY 3 i znowu będzie taka sama sytuacja,wszyscy wiemy co i jak a to jest tylko jeden z przykładów)
Powód? Brak ludzi!!!!,takie sztukowanie dziur ludzmi z recyvingu na linii lub magazynie.
Szkoda gadać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
G20-Nadmierny hałas.Kilku pracowników ma kłopoty ze słuchem.
Powód? Brak nakazu stosowania ochronników słuchu tak jak to ma miejsce na wydziale PRESS.

Teraz przejdzmy do sedna sprawy!
Pewien GL urzędujący na G20 opracował cudowny plan uzdrowienia pracowników oraz uzupełnienia braków osobowych poprzez rotację.
Jeżeli chodzi o uzupełnienie braków osobowych to spieszymy wyjaśnic drogi TL-u że,np.zastąpienie narzekającego na bóle pleców kanbaniarza z G100 przygłuchawym pracownikiem conveiansu z G20 nie sprawi że wszystko będzie działo się szybciej i sprawniej, a wręcz przeciwnie bo przez pierwsze tygodnie nasz nowy kolega z G20 będzie musiał być szkolony!!
(zastanawiam się tylko przez kogo skoro wolnych mocy przerobowych niestety nie posiadamy a TL na rowerze rozwozi cały czas części zamówione przez telefon)
A po tym szkoleniu sam zacznie narzekać na bóle pleców ponieważ będzie ganiał jak koń w westernie.
I taka sama sytuacja będzie miała miejsce po przejciu pracownika z G70 na G20!
To jest chyba jasne!
Sprawę cudownego rozmnożenia sie zasobów ludzkich już chyba wyjaśniliśmy dlatego przejdzmy do cudownego uzdrowienia!!!
Przeanalizujmy przykład o którym już wcześniej pisaliśmy,czyli:
Z G20 na G100 przenosimy najdłużej pracującego pracownika(niech mu będzie Bolek)który "wskakuje" w miejsce kanbaniarza.
Po kolejnych kilku latach pracy na kanbanie w G100 w takim tempie nasz Bolek nabawia się choroby kręgosłupa ale wspaniałomyślnie zostaje przeniesiony,zgodnie z zasadami rotacji na G70,gdzie dosiada wózka firmy STILL i z uśmiechem na ustach dostarcza materiał na linię produkcyjną,oczywiście do czasu aż dopadnie go ogólnopanująca psychoza a w jego psychice nastąpią nieodwracalne zmiany.
Najprawdopodobniej po kolejnych kilku latach pracy na G70 wróci do punktu wyjścia czyli na G20 z bardzo,bardzo wielkim doświadczeniem:głuchotą,chorobą kręgosłupa oraz nerwicą,lecz wtedy spotka go zasłużone wynagrodzenie i będzie już mógł pozostać na G20 aż do emerytury lub renty oczywiście ponieważ "cudowny plan"mówi ,że kto posiada jakiś uszczerbek na zdrowiu nie będzie brany pod uwagę w planie rotacyjnym.
Sprytne co?????
Panowie Bosowie!!!Wielcy tego działu!!!!
Jedynym skutecznym wyjściem z tej sytuacji jest zatrudnienie kilku,dosłownie kilu pracowników na G70 i G100 oraz wprowadzenie NAKAZU używania ochronników słuchu w G20,a nie uciekanie się do"cudownych planów uzdrowienia" które już od samego początku są skazane na klęskę i niepotrzebnie wprowadzają wśród pracowników dodatkowy niepokój
Szanujmy się wzajemnie bo wszyscy tworzymy ten nasz dział MPC!!!
A na zakończenie chcielibyśmy powiedzieć,że jeżeli ten opisywany przez nas plan wejdzie w życie to z całego serca oraz oczywiście z troski o zdrowie jego autora życzymy mu rychłego powrotu na stare śmieci czyli na G70 :-)
RESPECT FOR ALL!!!!!!!!
Adam Opel i Załoga"DZI"

ROSSI

Wysłany: Czw Maj 25, 2006 3:35 pm   POPARCIE

Wpełni popieram tego użytkownika.TO CHYBA NJGŁUPSZY POMYSŁ NA MPC.
CHCIAŁBYM ZNAĆ POMYSŁODAWCE.
SIEDZA I WYMYSLAJA PIERDOŁY

mixerr 

Wysłany: Czw Maj 25, 2006 5:43 pm   

muszę się pod tym podpisac niekiedy czekac na chlopaków z mpc to masakra na side współczucia a RR na linie

Mr.Middlefinger 

Wysłany: Pon Maj 29, 2006 1:14 pm   

ROSSI napisał/a:
Wpełni popieram tego użytkownika.TO CHYBA NJGŁUPSZY POMYSŁ NA MPC.
CHCIAŁBYM ZNAĆ POMYSŁODAWCE.
SIEDZA I WYMYSLAJA PIERDOŁY

wydedukuj z tego:

Adam Opel napisał/a:
życzymy mu rychłego powrotu na stare śmieci czyli na G70

TAZO 

Wysłany: Pią Lis 17, 2006 4:40 pm   

Sam pracuje na kambanie juz albo dopiero 3 lata!Ostatnio bylem na badaniach i sie dowiedziałem ze mam poczatki dyskopatii. jak dobrze pojdzie to sie zaje....ie na smierc w MPC! Pozdrawiam !!

skalpel 

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Pią Lis 17, 2006 4:47 pm   Re: Gorący temat w MPC

Adam Opel napisał/a:

Powód? Brak nakazu stosowania ochronników słuchu tak jak to ma miejsce na wydziale PRESS.

zgadzam się ze wszystkim co napisałes ale tego nie rozumiem. co trzeba ci nakazu abyś zaczął stosować zatyczki :?:

Leox 

Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Pią Lis 17, 2006 6:56 pm   

tu Ciebie rzeczywiście popieram. Taki pomysł rotacji jest delikatnie mówiąc do bani. Ale ja piszę w zupełnie innej sprawie wiekszośc osób pracujących w MPC pamięta pewnie kamban sprzed wrowadzenia Zfiry. 4 kursy na kambanie i potem na wezwanie. Ej komu to przeszkadzało? Przecież to właśnie dzięki temu wezwaniu Kamban nie dawał się tak bardzo weznaki. Powiem szczeże tą osobę która to wymyśliła puścił bym na jeden dzień nawet na pierwszą trasę. Niech zobaczy jak się sprawdza w praktyce to co sama wymyśliła. Przecież po ośmiu kurasach powiedzmy na trasie numer 2 albo 3 gdzie są prawie same ciężkie KLT człowek przychodzi do domu i maży już tylko o tym żeby się położyc. A jak upominamy się o ilośc kart albo prosimy Gl-a o ósmego no to są już wielkie problemy. A przecież wystarczyło by przyją 3 osoby na G-70 i 2 na G100 i było by po problemie. Ale przecież to są dodatkowe koszty więc oczywista odpowie brzmi nie.

batonik 

Wysłany: Sob Sty 19, 2008 12:58 pm   

Siemka Ludziska!

Pracowałem w Oplu 3 i pół roku. Z czego ponad 3 lata na BODY (na zgrzewarce).
Troszkę zacząłem kombinować i przekombinowałem ;p
Zostałem mianowicie przeniesiony do MPC na sekwencje (GA). LUDZIE KTO TO WYMYŚLIŁ?!?
Pojeździłem dolikiem chyba z 3 tygodnie i niestety musiałem zacząć szukać pracy.
Nawet nie wiecie jak chciałem wrócić na swoją ukochaną zgrzewareczkę ;)
Na szczęście odezwała się do mnie firma z "sąsiedztwa" i zaoferowała mi stawkę początkową taką, jaką miałem po 3,5 roku pracy w Oplu :) Nie miałem się nad czym zastanawiać.
Współczuję Wam teraz niemiłosiernie, nawet z tymi Waszymi podwyżkami, za nic nie chciałbym już wrócić do tego obozu pracy.
Teraz przynajmniej wiem co znaczy praca.
Siedzę sobie na wózku. Mam przy d...pie telefon i czekam aż ktoś zadzwoni łaskawie, żeby mieć co robić ;) Na petka sobie chodzę kiedy chcę, w uszach słuchawki, a w ręce bułka na śniadanie...robota marzenie :)

Odpowiedz do tematu