|
Czy takie Związki Zawodowe mają sens? |
| Autor |
Wiadomość |
Buser

|
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 7:54 am Czy takie Związki Zawodowe mają sens?
|
|
|
Czy w tej firmie Związki Zawodowe mają rację bytu, skoro bez zgody zarządu GM nie mogą "podskoczyć wyżej swej pięty"?
Moim zdaniem Zarządy Związków robią pracownikom niepotrzebną nadzieję na skuteczne rozwiązanie ich problemów.
Jednym z przykładów jest słynna walka Związków z powszechnym określeniem, jakim jest mobbing. Dużo się na ten temat pisze w gazetkach, a mobbing kwitnie pod każdą postacią w najlepsze, i nikomu z mobberów włos z głowy nie spadł. |
_________________ BUSER |
|
|
|
|
 |
|
|
rybak

|
Wysłany: Czw Wrz 28, 2006 5:46 pm
|
|
|
Związki zawodowe są potrzebne bo wystarczy popatrzec na to że jak trzeba zamknąć jakiś zakład to teraz zamykają w Portugalii.
A dlaczego tam a nie np. w Niemczech? Gdzie koszty wytwarzania są dużo wyższe?
Odpowiedź jest taka że niemcy mają bardzo silne związki zawodowe które nigdy by sie nie zgodziły.
W naszej firmie dużo się mówi o zamykaniu zakładów w Niemczech a czy chociaż jeden został zamknięty? |
|
|
|
|
 |
Buser

|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 7:20 pm
|
|
|
Myślę, że w Niemczech dlatego nie zamykają zakładów, bo prawie cały GM w Europie reprezentują niemieccy pracownicy.
Te wszystkie zakłady w Portugalii, Hiszpanii, Rosji, Polsce i w pozostałych krajach, stanowią bardzo mały wycinek ogółu zatrudnionych w GM.
Oni są silni nie tyle jako związkowcy, ile jako masa.
To tak, jak kiedyś u nas górnicy, czy kolejarze. Byli nie do ruszenia, jako całość. Dopiero stopniowa likwidacja kopalń i rozbicie kolei na spółki osłabiło ich siłę, choć nadal górnicy na przykład mają w Polsce dużo do powiedzenia.
Wyobrażmy sobie, że GM chce zamknąć jakąś jakąś fabrykę i zwolnić przez to ileś tysięcy pracowników. Byłby taki raban w Niemczech, że odbiłoby się to poważnie na kondycji finansowej całego GM.
W sytuacji tej firmy nawet gdyby wszyscy pracownicy GM w Polsce zaprotestowali, nic by nie wskórali, bo Polaków w GM jest za mało, i znaczymy tam niewiele. Nikt by się nami nie przejął. Ot, była firma - tania firma, i tanio ją zamknęli. |
|
|
|
|
 |
skalpel

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Pią Wrz 29, 2006 9:07 pm
|
|
|
| rybak napisał/a: | Związki zawodowe są potrzebne bo wystarczy popatrzec na to że jak trzeba zamknąć jakiś zakład to teraz zamykają w Portugalii.
A dlaczego tam a nie np. w Niemczech? Gdzie koszty wytwarzania są dużo wyższe?
Odpowiedź jest taka że niemcy mają bardzo silne związki zawodowe które nigdy by sie nie zgodziły.
W naszej firmie dużo się mówi o zamykaniu zakładów w Niemczech a czy chociaż jeden został zamknięty? |
rybak o ile sobie przypominam to nikt na tym forum nie kwestionował istnienia związków jako takich. główne zarzuty dotyczą samych działaczy a właściwie pseudodziałaczy, którzy dbaja tylko o własne tyłki. gdyby związki nie były opłacane przez pracodawcę (a nasz milusiński ma niezłą pensję płacona miesiąc w miesiąc z kasy GMMP) tylko musieliby się utrzymywać ze składek członków to wtedy zaczeli by działać na ich rzecz chociazby po to aby zdobyc więcej członków bo inaczej zdechliby z głodu. u nas niestety towarzystwo kolesi dobrze się obstawiło i żyja jak paczki w maśle a ciebie i mnie maja serdecznie gdzieś bo po co gryźć rękę pana, który karmi i walczyc o ludzi. nich naiwniaki myslą ze walczymy jak pare razy napiszemy jakisz paszkwil w tym szmatławym pisemku, jak zorganizuje się jakies ognicho z kiełbasą (wyborcza), jakies zbieranie grzybów i hit sezonu bilety na Małysza. reszta jest nieistotna, byle kasa się zgadzała i ciepły stołek był pod zadem. |
|
|
|
|
 |
GORG

|
Wysłany: Sob Wrz 30, 2006 1:23 pm
|
|
|
Związki zawodowe powinny być ale ,no właśnie zawsze jest to ale
zawsze będziemy kwestionować ich decyzje lub ich brak
szkoda że nasze nie działają na naszą korzyść oczami większości
ciekawe jakie są wasze opinie |
|
|
|
|
 |
skalpel

|
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 12:42 pm
|
|
|
pewien obraz tego jak dziala ten związek są ostatnie wydarzenia w Premierze. spytajcie chłopaków z tej firmy jak wyglądalo to hucznie zapowiadane referendum |
|
|
|
|
 |
ojciec kgn

.jpg)
Miejsce pracy: Inne
|
Wysłany: Wto Paź 03, 2006 8:41 am
|
|
|
Wiecie związek zawodowy jest tworem oddolnym, tworzą go członkowie i ich zdanie powinno byc celem działania zwiazku. Jeżeli wasz czy wasze związki nie dbają o to o czym tu piszecie to po co do nich należycie? Z tego co pamietam to działanie zwiazku polega na współpracy pomiędzy załogą a pracodawcą i fakt jest taki, że nie zawsze jednej ze stron podobają się wypowiedzi, czy działania drugiej strony, jednak walka jakakolwiek prowadzi tylko do niezadowolenia i upadku firmy. Sprawa jest prosta jak w przysłowiu: Gdzie dwóch sie bije tam trzeci kożysta.
Przeważnie jeśli macie dwa albo wiecej związków na firmie, jeszcze radę pracowniczą to Zarząd pozwoli wam sie gryźć i ubliżać tylko po to by miec z wami spokuj. Ba nawet bedzie podawało tematy i pomagało stronom by zajeli sie swoimi sprawami a nie mieszali w zarzadzaniu firmą. Oczywiscie to nie musi zawsze tak być ale z wypowiedzi widzę, że coś u was jest nie tak. Jak napisaliście siła jest w dużej liczbie. No niby tak ale ważniejsza jest jedność lub wiera, że ten co kieruje grupą bierzee odpowoedzialność za wszystkich i za to co che osiągnać. Pomóżcie jemu w tym działaniu a on niech działa tak jak wy chcecie. Nie walczcie o jakieś tam bony, o rzezczy które są dodatkami do codziennie wykonywanej pracy, raczej skierujcie swoje działania na wsółpracę i informację o tym co sie dzieje. Wiedza o swoim zakładzie to rzecz podstawowa. Jesli sa osoby nieodpowiedzialne lub nieodpowiednie na stanowiskach to powinno się z nimi zrobić porządek, bo nie sztuka jest zapieprzać, naprawiać błędy innych i to ukrywać. Trzeba im to powiedzieć, nie bac się selekcji, bo to jest naturalne, że każdy chciałby aby jego załoga była wysoko wykwalifikowana, oddana firmie i świadoma. Wtedy frma ne mając problemów wewnętrznych może skupić się na "walce" o rynek, jakość, zbyt itd. Powinno to z czasem zaowocować poprawą dla wszystkich, ale o tym trzeba być świadomym.
OK bo jeszcze źle zrozumiecie moją wypowiedź.
Chodzi o to, że związki powinny działać jako głos tych co nie maja odwagi sami coś powiedzieć i zaproponować. Czasy związków walczących z systemem juz dawno mineły. Popatrzcie na zachód, czy tamte zwiazki walczą? Czy pomagały innym? To politycy obalili nam system i stworzyli nowy, lepszy czy gorszy to się okaże. |
_________________ robię to co muszę ale myśle o czym chcę |
|
|
|
|
 |
skalpel

|
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 4:48 pm
|
|
|
| ojciec kgn napisał/a: |
Chodzi o to, że związki powinny działać jako głos tych co nie maja odwagi sami coś powiedzieć i zaproponować. |
problem w tym że im się zdaje że ich zdanie jest własnie głosem załogi nawet wtedy gdy duza część się z nim nie zgadza i nawet wtedy gdy wytknie im się to w nos. władza korumpuje i ogłupia |
|
|
|
|
 |
|
|
Buser

|
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 12:29 pm
|
|
|
To, jak w końcu jest? Mają te Związki sens, czy nie?!
Czy robienie ludziom wody z mózgu, wciskając im takie slogany, jak: "Zjednoczcie się", "Musimy być silni", "Będziemy walczyć o każdego Członka Związku", "Tylko silne Związki..." i tym podobne dyrdymały ściągnięte z prastarych komunistycznych transparentów rzeczywiście podnoszą wartość takich Związków?
Czy ta cała otoczka "dobrych chęci" nie prowadzi li tylko do tego, by ściągnąć jak najwięcej kasy ze składek? A może bardziej chodzi o to, by kilku członków Zarządu mogło nadal grzać tyłki za biurkiem? |
|
|
|
|
 |
ojciec kgn

.jpg)
Miejsce pracy: Inne
|
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 12:30 pm
|
|
|
| Właśnie i w tym jest problem, żeby wybrac odpowiednich ludzi do odpowiednich stanowisk. Wiem, że jest to trudne. |
_________________ robię to co muszę ale myśle o czym chcę |
|
|
|
|
 |
GORG

|
Wysłany: Nie Paź 15, 2006 11:03 pm
|
|
|
| Masz rację kgn |
|
|
|
|
 |
ke3up

|
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 8:30 pm
|
|
|
| Nie należę i nie zamierzam zapisywać się do związków choć byłem namiawiany przez byłego bardzo zaangażowanego związkowca (który wyleciał z roboty z wiekim hukiem). Zraziłem się po tym jak zobaczyłem i usłyszałem w jaki sposób"werbował" przyszłych członków. Ja się za tobą wstawię w komisji socjalnej a ty w zamian przyniesiesz deklarację. Smutne, ale prawdziwe ktoś teraz może się obrazi,ale to co widziałem i usłyszałem jest PRAWDZIWE i proszę mi nie mydlić oczu, że wszystko co oni robią to dla dobra człnków i pracowników. Nieźle się uchachałem kiedy to taką sytuację stanowczo dementował wydawany "moplik". Zapiszę się kiedyś do zwązków , ale tyko wtedy, gdy mój przedstawiciel nie bedzie brał pensji z kasy mojego pracodawcy. |
|
|
|
|
 |
skalpel

|
Wysłany: Pon Paź 16, 2006 8:41 pm
|
|
|
| ke3up napisał/a: | | Zraziłem się po tym jak zobaczyłem i usłyszałem w jaki sposób"werbował" przyszłych członków. Ja się za tobą wstawię w komisji socjalnej a ty w zamian przyniesiesz deklarację. Smutne, ale prawdziwe ktoś teraz może się obrazi,ale to co widziałem i usłyszałem jest PRAWDZIWE i proszę mi nie mydlić oczu, że wszystko co oni robią to dla dobra człnków i pracowników. Nieźle się uchachałem kiedy to taką sytuację stanowczo dementował wydawany "moplik". |
to co piszesz to niestety norma i wielu członków jest w ten sposób trzymana na smyczy |
|
|
|
|
 |
zadowolony

|
Wysłany: Pon Paź 23, 2006 4:17 am
|
|
|
związki są do rzyci