PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Co dalej???
Autor Wiadomość
jester

Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 20:51   Co dalej???

Witam
Pracuje w naszym cyrku już parę latek i ciekawi mnie czy naprawdę trzeba wyjechać na wyspy,żeby godnie żyć? Pamiętam kiedyś jak Slim tłumaczył do czego dąży firma, docenianie pracownika i stwarzanie mu takich warunków aby zależało mu na pracy, żeby czuł się związany z zakładem, zapewnienie pracownikowi dobrych warunków do życia i odpoczynku. I co z tego zostało? Ludzie żyjący na skraju ubóstwa, codziennie przeglądający gazetki promocyjne z marketów, a co najgorsze większość z tych towarów mimo, że w promocji i na super raty jest poza zasięgiem. Wyjście do kina z rodziną to dla pracownika GMMP luksus, restauracja to jak strefa marzeń, wydajność powyżej normy europejskiej, jakość powyżej normy europejskiej, płace na poziomie średniej krajowej (nie trzeba dodawać że o wiele mniejszej od europejskiej). A co najgorsze to ceny też europejskie. Wzorzec OPLOWCA - debet i codzienne kombinacje jak skołować lewą kasę, gdzie dorobić, no oczywiście nie dotyczy to naszych wspaniałych którzy co rok zmieniają sobie autka i to na coraz lepsze bo Zafira to dla nich szmelc dla ubogich.
Trochę sie rozpisałem ale mam pytanko co dalej, co o tym myślicie??? Kiedy zaczną nas szanować i co najważniejsze kiedy zaczniemy szanować siebie??? Czekamy na podwyżki w tym zakładzie już parę lat i ciekawe co teraz 5%? Nie neguję tego że powoli musimy dochodzić do średniej europejskiej, ale przy dzisiejszym galopie cen konieczna moim zdaniem jest podwyżka znacznie zmniejszająca dystans do średniej europejskiej a potem tą resztę można rozdzielić na te lata. Jeśli powiedzieliśmy A to musimy powiedzieć B, moim zdaniem trzeba się mocno domagać udziału w zyskach i nie można słuchać argumentów o średniej krajowej to, że inni są okradani nie może być przyzwoleniem do okradania nas, i z tym trzeba skończyć, udowodnić że pomimo przykładowo 50% podwyżki i tak będziemy konkurencyjni dla zachodu bo zamiast średnio 400Euro będziemy zarabiać zawrotne 600Euro. I takich argumentów trzeba znaleźć jak najwięcej i jeśli dojdzie do wizyty mediów w zakładzie to niech RR powie wprost, że nie ważne jest ile można nam dać za pracę tylko za ile my jesteśmy skłonni pracować i porównywać nas do średniej.
Mógłbym tu pisać i pisać ale może ktoś się dołączy?
Pozdrawiam i liczę na konkretną dyskusje bo to NAS dotyczy. A ja nie chcę rano mówić Hello, black coffe please.

skalpel 

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Pon Kwi 02, 2007 21:50   

ano niestety nic. dopóki na strefie i w najbliższej okolicy zarobki będą nawet o 100 złoty niższe a zatrudnianiem będzie zajmowało się Adecco i inne klony agencji pracy tymaczasowej tak długo my raczej większej kasy spodziewać się nie możemy. mimo ze tyle osób się zwalnia to i tak na ich miejsce znajdą się kolejni. choćby mieli tu popracować tylko pół roku to szefostwu to jest na rekę :( jedyna rzecz jaką będziemy mieć wspólną ze starymi krajami unii to ta że będzie duża rotacja załogi. jak się komus znudzi ten zakład to przejdzie gdzie indziej i ta karuzela będzie się nadal kręcić.
na szacunek z góry raczej nie licz bo oni myslą tylko o swoich karierach i wypasionych furach, które zmieniają co 30tyś przebiegu. zrobią wszystko za darmowy telefon, kartę BP na benzynę, laptopy i inne bajery, nie oglądając się na ciebie i innych. to jest wyścig szczurów gdzie słaby ginie i nie moze liczyć na litość silniejszego :(
najgorsze jest to że sami siebie nie szanujemy. każdy każdemu patrzy wilkiem (może uogólniam ale tak to widzę) bo ten dostał nagrode za Kaizen a ja nie, bo tamten pojechał do Paryża a ja nie, bo jeszcze kto inny dostał D a ja tylko C, bo to bo tamto. zobacz ile rzeczy powoduje to że ludzie sami między sobą na tym samym poziomie w hierarchi firmy nie potrafią się dogadać. znam wiele osób, które za różnicę na pasku paru groszy już patrzyły spodełba na kolegę, węsząc w tym jakis kant i jego niecne zamiary tzn. lizusostwo.
kiedys jeden z GL powiedział mi ze narzekamy na zagraniczne kierownictwo ale cyrk się zacznie dopiero wtedy gdy firmą zaczną rządzić Polacy. i były to chyba prorocze słowa. :(
porównywanie nas do średniej krajowej jest żałosne bo niech pokaża drugi taki zakład jak nasz gdzie ludzie pracują wydajniej niz ich zachodni koledzy :?:
ciekawe co teraz powie kierownictwo na wynik audytu mimo sytuacji jaka panowała w czasie jego trwania na zakładzie. ciekawe, który zachodni zakład będzie miał podobny rezultat :?: i jak zwykle nic z tego nie wyniknie :( tylko puste słowa o zaangażowaniu załogi i ewentualnie talon na darmowy obiad w super restauracji Eurest.

Odpowiedz do tematu