|
Bony na święta nie dla wszystkich... |
| Autor |
Wiadomość |
Deutschland

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 17:20 Bony na święta nie dla wszystkich...
|
|
|
| Jak to jest, że pracuję w tej fabryce od kwietnia 2005 roku i gdy przyszło co do czego, czyli przyznawanie bonów na święta to okazało się, że mi one nie przysługują. Powodem jest to, iż trzymali nas pod Adecco od kwietnia 2005 do czerwca 2006 i dopiero od czerwca dostaliśmy umowy pod Opla i tutaj nagle okazuje się, że bony przysługują tylko tym którzy przeszli pod Opla wcześniej niż 31 maja 2006. Jak się dowiedziałem jest takich osób sporo którym zabrakło dosłownie kilka dni aby urządzić rodzinie normalne święta. Teraz się zastanawiam czym różniła się przez ten czas nasza praca od pracy innych pracowników, czy naprawdę nie zasłużyliśmy na to aby w Wigilijny wieczór usiąść przy stole i pomyśleć, że ten zastawiony obficie stół jest dzięki GM. |
|
|
|
|
 |
|
|
LIGOPTYRYSTA

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 19:34
|
|
|
| Co racja to racja.Popieram w całości.Ktoś jednak "dba o to abyśmy byli traktowani wszyscy równo". |
|
|
|
|
 |
Davidd

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 22:20
|
|
|
| Dostałem sie do tu przy naborze do zafiry a mój kumpel tydzień przedemną tylko ze ja dostałem umowe po 5 miechach a on w czerwcu po roku ja bony dostane a on nie mimo iz dłuzej robi ode mnie i gdzie tu sprawiedliwosc |
|
|
|
|
 |
skalpel

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 22:20
|
|
|
| powód jest prosty jak budowa cepa. pracując pod Adecco, GM nie odkładał na ciebie na tzw. fundusz socjalny, jesli już to robiło to Adecco. aby dostać kasę z tego funduszu musisz przepracować pełne 6m-c pod barwami GM aby uzbierało się troche kasy na (przyjmijmy to) twoje konto. a że kasę płaca w listopadzie czyli pełne 6m-c to od 1 czerwca do 1 grudnia. to chyba wynika z jakichś przepisów prawa pracy. dlatego ci, którzy nie mieli umowy przed 1 czerwca z GM nie "załapali" się na te bony aczkolwiek dziwne że zamiast liczyc do końca roku lub do 1 stycznia policzyli tak troche ni w pięć ni w dziewięć. to jest chyba powód. w sumie nie wiem co by zbawiło GM gdyby darował wam te kilkanaście dni i wypłacił wam kasę. mogli byc przecież bardziej prorodzinni. |
|
|
|
|
 |
lord ring

Dział: ga
|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 22:42
|
|
|
|
_________________ lord ring |
|
|
|
|
 |
Davidd

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 23:06
|
|
|
| to i tak była paranoja tego addeco to przedłuzanie umów o miesiąc lub dwa tylko po to by ktos jej nie otrzymał lub miał troche szczęscia i się jakas znalazła i akurat fartem w takim okresie ze nie załapią się na bony swiątecze. No co za peszek.To dopiero zbieg okolicznosci.Tym matołą którzy sie zajmują takimi zeczami zycze miłych swiąt |
|
|
|
|
 |
andyk

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 06:33
|
|
|
a mi sie wydaje ze to wszystko przez "cudowną" ustawę o pracy tymczasowej. GM ma możliwość zatrudniania ludzi z adecco przez 12 miechów i z tego kożysta. pracownik z adecco mniej kosztuje i można się go łatwiej pozbyć i to tyle. SYF |
|
|
|
|
 |
|
|
Deutschland

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 11:26 Skalpel dzięki za wytłumaczenie
|
|
|
Dzięki bardzo za wytłumaczenie, teraz już rozumiem, ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że załapałbym się na te bony ponieważ miałem dostać umowę pod Opla przed 31 maja ale nagle chyba ktoś szybko wyliczył, że jest to dla nich niekorzystne i wręczyli mi przedłużenie pod Adecco jeszcze o 2 tygodnie i właśnie te kilka dni zabrakło mi. Myślę, że ta dwutygodniowa umowa była celowa. Nic tylko podziękować osobie która to wymyśliła. I też jestem zdania, że taki potężny zakład powinien przymknąć oko na takie sprawy i potraktować równo swoich pracowników, ponieważ wykonujemy wszyscy taką samą pracę. Prawie jak TL Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Jetan

|
Wysłany: Nie Wrz 24, 2006 23:45
|
|
|
| ja to zawsze mowie, najlepiej na boku sobie zarobic, przynajmniej to pewna kasa, a tutaj w GM nigdy nic nie wiesz, usmiechniesz sie krzywo do szefa i mozesz zapomniec o lepszej ocenie. GM na zewnatrz prowadzi polityke zupelnie inna niz to wyglada wszystko w srodku. Prosty przyklad to niedawny rodzinny meeting - cale miasto opowiada jaki ten Opel cudowny, niestety nie wszyscy z "miasta" maja okazje przekonac sie jak to wyglada od srodka.. Szkoda ze nas nie motywuja do lepszej pracy, tylko wrecz przeciwnie dziela na rownych i "rowniejszych". |
|
|
|
|
 |
skalpel

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
|
Wysłany: Pon Wrz 25, 2006 21:22
|
|
|
| szczerze wątpie aby przy decyzji kiedy dac adeccowcom umowy do GM decydowały jakies bony z funduszu socjalnego. moim zdaniem to zwykły zbieg okoliczności ale nadal twierdze że firma mogła w tym wypadku byc bardziej liberalna niż litera ustawy. |
|
|
|
|
 |
|
|