PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
21 postulatów.
Autor Wiadomość
rybak

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 8:13 pm   21 postulatów.

Co powiecie na te postulaty?
Chcą zrobić coś naprawdę czy tylko udać że coś robią.

skalpel 

Dział: GMMP
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 9:16 pm   Re: 21 postulatów.

rybak napisał/a:
Co powiecie na te postulaty?
Chcą zrobić coś naprawdę czy tylko udać że coś robią.

równie dobrze mogliby napisać kolejne dwa:

22. podwyżka o 100% dla każdego pracownika GMMP od zaraz.
23. uruchomienie radiowęzła i nadawanie kołysanek śpiewanych przez RR.
:) :) :)

a tak na poważnie. to te całe postulaty sa niestety psu na budę :( nie powiem część z nich bardzo mi się podoba ale to jest właśnie ich problem. tzw. zagranie pod publikę. sam zobacz. postulatów jest 21. z niczym ci się to nie kojarzy :?: mogli jeszcze je wypisać na sklejce i wywiesić na bramie zakładu. pamiętasz do czego suma sumarum doprowadziły te wzorcowe postulaty :?:
nie wiem czy pamiętasz jak w ubiegłym roku Sławuś i jego ferajna tłumaczyli sie dlaczego wynegocjowano takie a nie inne zasady naliczania podwyżek :?: straszono nas wtedy Niemcami i Ukraińcami. jedni mieli zacierać rece na nowy model gdybysmy się nie zgodzili na takie kiepskie podwyżki a drudzy mieli być alternatywą na przeniesienie tam produkcji bo są tańszą siłą roboczą. a teraz nagle Sławus się zradykalizował :shock: czyżby zagrożenie minęło :?: a może to efekt tego że coraz więcej ludzi się zwalnia i jednocześnie spadają wpływy ze składek :?: i co teraz zrobi gdy RR wypnie sie na te ich 21 postulatów :?: Strajk :?: Akcja protestacyjna :?: oflagowanie zakładu :?: już sie nie mogę doczekać komunikatu jak to koledzy z Bochum i innych europejskich zakładów w imię solidarności oflagowują swoje fabryki. ( pamiętasz co zrobił Sławus jak Niemcy protestowali przeciwko zwolnieniom w Bochum :?: )
część postulatów jak pisałem podoba mi się bo jest słuszna tyle że druga część to rojenia chorego umysłu. jak je czytałem to się zastanawiałem kto w tym Zakopanem poleciał na głowę z Wielkiej Krokwi, Mazoch czy Sławek :?: :( a moze ta druga część jest tylko po to aby dobić do tej magicznej liczby 21 :?: bo takie sprawiają wrażenie. dziwi mnie jeszcze jedna rzecz jak w to wszystko udało mu sie wkrecić pozostałe związki. GL połechtano tym że będą walczyć o widełki dla nich a ci drudzy to co :?:
jestem bardzo sceptycznie nastawiony do tych postulatów nie dlatego że nie lubię Sławusia i jego kompanów ale dlatego że wiem iż nic z tego nie będzie. najpierw Sławeczek swoimi działaniami przez te parę lat skutecznie (to trzeba mu przyznać) zniechęcił całą załogę do jakichkolwiek działań, obrzydzając im wszysto co możliwe w sprawie protestów i strajków. przeciez to nie kto inny jak on na początku swojego urzedowani powiedział że za jego kadencji żadnych strajków nie będzie. to nie kto inny jak on i jego koledzy manipulowali w sprawie akcji protestacyjnej w firmie Premier. to nie kto inny jak on od dłuższego czasu skłóca ze sobą załogę dzieląc ją na naszych, czyli solidarnościowców ( wystarczy poczytać te jego i jego zastępcy Mireczka wypociny w ich szmatławcu) i tych innych, których nawet nazwał oszołomami. to nie kto inny jak on napuszcza TM na TL, GL. i na odwrót. teraz nagle co :?: pali się grunt pod nogami :?: a moze realne dla niego stało się powstanie konkurencyjnego związku, który mu podbierze członków :?:
szczerze mówiąc pod jego sztandarami nie mam ochoty protestować nawet w słusznej sprawie ponieważ za jakiś czas okarze się że na naszych grzbietach wysforuje się wyżej i będzie miał nas generalnie w du... a my być może zostaniemy z tą żabą . nie mam zamiaru aby to Sławek był ojcem opatrznościowym nas wszystkich bo jest to człowiek fałszywy i chcący zrobić karierę.
podejrzewam też dlaczego te postulaty są takie radykalne. moim zdaniem to furtka. wiadomo że nikt o zdrowych zmysłach nie zgodzi się na ich wiekszość a wtedy Sławuś rozłoży ręce i powie "no przecież chciałem coś zrobić ale się nie dało". nie ufam takim ludziom jak on i tyle.

rybak

Wysłany: Czw Lut 01, 2007 2:29 pm   

Podobno R.R. powiedział że se mogą je w dupę wsadzić.
Jedyna rzecz która by zmusiła Dyrekcję do jakiś kroków to 24 godzinny strajk i zatrzymanie lini.
Ale do tego tu nigdy nie dojdzie bo ten zakład za bardzo jest pojeb....

memberek 

Dział: body
Wysłany: Czw Lut 01, 2007 5:55 pm   Postulaty

Niestety muszę się zgodzić z kolegami a zwłaszcza z kolegą Skalpelem.Te postulaty(a szczególnie niektóre z nich)są nierealne do zrealizowania.Ja powiem krótko:Krowa która dużo ryczy mało mleka daje..

laotee

Wysłany: Czw Lut 01, 2007 7:10 pm   

jeśli kogoś interesują bzdury które opowiada Ciebiera o naszych zarobkach to proponuje lekture http://www.biznespolska.p...ontentID=106930

rybak

Wysłany: Czw Lut 01, 2007 8:41 pm   

To artykuł sprzed dwóch lat.Dużo się zmieniło przez ten czas.

skalpel 

Wysłany: Czw Lut 01, 2007 10:51 pm   

rybak napisał/a:
Dużo się zmieniło przez ten czas.

tylko czy na lepsze :?: :(

laotee

Wysłany: Pią Lut 02, 2007 8:38 pm   

ok artykuł z 2005 tylko pytanie czy w 2005 roku dostałeś podwyżke w wysokości 4.5% tak jak jest tam napisane bo ja pracuje tu 8lat i takie podwyżki były 5 lat temu a nie 2

Bolecc

Wysłany: Pią Lut 02, 2007 8:59 pm   

RR wysmiał postulaty Sławusia w swoim gronie , strajku tu nigdy nie bedzie no moze za dzisiec lat , co tu wiecej gadac komunistyczny dyrektor , komunistyczny zakład a podwyżki w przyszłym roku dostaniemy o nie całe sto złoty do reki , za to wprowadzenie Astry 3 bedzie znowu najlepsze no i dostaniemy premie za to tyle ze z naszych pnieniedzy . NIECH ŻYJE SOLIDARNOSC !!!!

becham 

Wysłany: Pią Lut 02, 2007 10:54 pm   

Chłopcy czytam Wasze komentarze, plotki, domniemania itd. itd... I tu się potwierdza stara reguła że faceci w gadaniu są gorsi od bab. A Wy takie "stare baby" jesteście. Pogadać, obgadać wziąć d..e w troki i do domciu.
Czytam te Wasze posty i wiem że tak naprawdę to Wy słabi ludzie jesteści. Mądrzy tylko za klawiaturą komputera. W dodatku macie kłopoty z pamięcią (cyt.: ...nie pamiętam takich podwyżek..., no chłopie bierz coś na pamięć bo w Twoim wieku...).
Przecież macie prawo założyć związek i coś zrobić. Pomóc solidaruchom w tych negocjacjach albo rozpocząć swoje negocjacje. A Wy tylko pieru...pierdu..
A już myślałem że naprawdę chcecie coś zrobić. Wy tylko gadać potraficie a mówicie na innych.
Brać się do roboty. Wystawić d..y z okopów. Ruszać. Na co czekacie. Na aplauz. Aplauzu nie będzie.
Żal mi WAS! I siebie... O naiwności....

skalpel 

Wysłany: Sob Lut 03, 2007 1:08 pm   

becham napisał/a:
Chłopcy czytam Wasze komentarze, plotki, domniemania itd. itd... I tu się potwierdza stara reguła że faceci w gadaniu są gorsi od bab. A Wy takie "stare baby" jesteście. Pogadać, obgadać wziąć d..e w troki i do domciu.
Czytam te Wasze posty i wiem że tak naprawdę to Wy słabi ludzie jesteści. Mądrzy tylko za klawiaturą komputera. W dodatku macie kłopoty z pamięcią (cyt.: ...nie pamiętam takich podwyżek..., no chłopie bierz coś na pamięć bo w Twoim wieku...).
Przecież macie prawo założyć związek i coś zrobić. Pomóc solidaruchom w tych negocjacjach albo rozpocząć swoje negocjacje. A Wy tylko pieru...pierdu..
A już myślałem że naprawdę chcecie coś zrobić. Wy tylko gadać potraficie a mówicie na innych.
Brać się do roboty. Wystawić d..y z okopów. Ruszać. Na co czekacie. Na aplauz. Aplauzu nie będzie.
Żal mi WAS! I siebie... O naiwności....

rozumiem że jak RR spuści w toalecie te 21 postulatów to Sławuś ogłosi strajk a ty staniesz ze sztandarem Solidarności na czele, ramię w ramię z Rzeźniczkiem, Ciebierą i Góreckim. pamiętaj tylko o jednym.
ich chroni ustawa o Związkach Zawodowych. im nic nie zrobią, nie zwolnią ich itp. oni zostana tu a ty będziesz wspominał czasy wspaniałego protestu w pośredniaku :)
mało tego pamiętaj że za czas strajku nie płaci pracodawca tylko związek, organizator protestu. z niedalekiej przeszlości pragnę ci przypomnieć jak to potraktowano górników jednej z kopalń.
strajkowali wszyscy, zrzeszeni i niezrzeszeni bo walczyli o leprzy byt wszystkich. po całej akcji okazało sie że tym co nie należeli, nie należy się żadna kasa. pracodawca odmówił bo związek powinien wypłacić "strajkowe". związek nie zapłaci bo nie jesteś członkiem. w ten oto sposób wyruchano tych niezrzeszonych :) miłe nie :?: :)
więc spróbuj teraz namówić na jakąś akcję ludzi, których Ciebiera nazwał Oszołomami, tych których oszukał w sprawie umów na stałe, tych na których napuszcza swoich d**a i na których chodzi kapować do dyrektora. życzę powodzenia.
najpierw won z G5 tego dziada i jego świtę a potem możemy podgadać o konkretach.

Mr.Ktoś 

Wysłany: Sob Lut 03, 2007 2:54 pm   

A ja uwazam, że te 21 postulatow to taka akcja, zeby pokazac, że związkowycy nie tylko obrastają tłuszczem, ale potrafią zawalczyć o dobro pracowników. hahah ... żałosne ... jak im się pali grunt pod nogami to lubią narobić troche hałasu żeby podnieść swoje notowania. ... no przepraszam czasem jeszcze jakies grzybobranie urządzą, albo wyjazd "na Małysza" ... sory, ale do realizacji planów wyjazdowych sa biura turystyczne, a związkowcy powinni nie tylko udawać że coś robią ...ale udowodnic to czynami !!!

romeczek 

Wysłany: Sob Lut 03, 2007 4:33 pm   

mnie sie wydaje ze sławek jeszcze po skokach nie wytrzezwiał i na kacu cos tam na kompie nabazgrał,przez przypadek print nacisnoł i mamy 21 postulatow, :grin:

Bolecc

Wysłany: Pon Lut 05, 2007 10:22 am   

Becham zejdz na ziemie bo dalej żyjesz z Matrixie

kazik 

Wysłany: Pon Lut 05, 2007 6:46 pm   

Czy zastanawialiście się koledzy Forumowicze, dlaczego, jak ktoś pisze coś pozytywnego o Solidaruchach, to jest na tym forum tylko raz?
Siedzę sobie często i czytam Wasze opinie i tak te Wasze opinie analizuję.
A mogę je analizować i wyciągać właściwe wnioski, bo z niejednego pieca chleb jadłem (jak się to mówi). Pracowałem jako hutnik, kierowca, ochroniarz. Parę profesji by się jeszcze znalazło. Pracowałem w Polsce, byłem na saksach w Niemczech, Holandii, Węgrzech i Czechach.
Pracowałem tam gdzie były silne związki, słabe i tam (o zgrozo) gdzie ich nie było. Byłem Solidaruchem, a potem Sierpuchem (odszedłem jak ci, i ci parli po „trupach” do władzy - mówiąc władza mam na myśli polityków) . To doświadczenie z tymi i z tymi zmusza mnie abym i ja w tych sprawach zajął głos. Weźcie i przemyślcie moje wnioski. Bo z tego co obserwuję to drugi raz nie będzie mi dane wejść na forum pod tym loginem, chyba, że będę zmieniał co raz to inne adresy…. (żeby było trochę śmiesznie … „bo drugi raz nie będę powtarzał...”).
Wracajmy jednak do sedna. Po pierwsze, takie sterowanie myśleniem to nie jest wcale NIEZALEŻNE FORUM. Jak ktoś tym manipuluje to wie co robi…. I dla kogo… Ale niech nie nazywa tego NIEZALEŻNYM !!!
Po drugie, opluwając Solidaruchów osłabiacie ich pozycję, a to jest BARDZO NA RĘKĘ panu RR i jego świcie!!! A tak nawiasem mówiąc jak opluwacie to piszcie inicjały bo może się ktoś z nich w końcu zdenerwować i niektórych z Was podać do prokuratora (bo tak naprawdę jak myślicie, że jesteście anonimowi to jesteście w błędzie. Anonimowym jest się do czasu…).
Po trzecie, stwórzmy związek. Ale nie Sierpuchów!!! Przecież oni walczą przede wszystkim, nie z pracodawcą, tylko z innymi związkami, patrz np. Fiat, branża górnicza, metalowa… Ba, tam gdzie w ogóle są…. I tracą członków tak szybko jak Solidaruchy (och, gdyby teraz moi byli koledzy z Komisji Krajowej S’80 mnie dorwali…). Chyba, że jak powiążemy sterowanie „niezależnym forum” i parcie na S’80 to się nam to wszystko złoży (jak klocki lego).
Wszystko na potęgę pan RR i jego świty!!! Chopy - myślcie!!!
Po czwarte. Żeby coś wygrać w takiej korporacji trzeba potęgi. Nie zbudujemy jej opluwając inne związki, osłabiając ich pozycję. Mam nadzieję, że S.C. i spółka to zrozumieli i wyciągnęli w końcu właściwe wnioski (a świadczy o tym wspólny front). Bez wspólnego FRONTU nie ma co marzyć stając do WALKI z panem RR i jego świtą.
Żegnam. Jak będziecie chcieli mnie jeszcze posłuchać to wpłyńcie na Pana Operatora, żeby mnie dopuścił.

Odpowiedz do tematu